Cand vorbim despre tragerile de precizie la distanta echipamentul este foarte important pentru a obtine rezultate si incerc mai jos sa schitez ceea ce ar trebuie sa cuprinda echipamentul unui tragator de precizie.
Cel mai important lucru este carabina. O carabina pentru tir la distanta este complet diferita de una pentru vanatoare unde primeaza masa. Trebuie sa aiba pat ergonomic reglabil care sa nu fie influentat de conditiile de mediu (temperatura , umiditate), teava grea pentru a rezista la rafale lungi de focuri mentinand precizia si acuratetea sistemului.
Lista echipamentului necesar:
– Carabina
– luneta (turete externe care permit compensarea caderii si a derivei)
– bipod
– calculator balistic
– agenda+pix
– saculet sprijin
– saltea
– protectie auditiva
– munitie corespunzatoare
– ACI ( indicator cosinus)
– nivela antirotatie
– telemetru
– statie meteo
– luneta terestra de observatie (spotting scope) + suport (tripod sau suport special)
– cronograf
Recomandarile («must»):
– Carabina: pat ergonomic (reglabil in functie de fizionomia fiecaruia) cu posibilitatea de a atasa diverse accesorii (bipod, monopod, etc), teava grea (minim 61cm / 24″ pentru maximiza potentialul cartusului folosit), incarcator detasabil ( poate fi un avantaj in anumite tipuri de competitii).
– Luneta : cu magnificatie variabila (de dorit peste 10x) si cu o plaja de reglaj (unitatile unghiulare MIL sau MOA) cat mai mare.
– Bipod: stabil, cu o deschiderea a picioarelor cat mai mare pentru stabilitate ridicata.
– Calculator balistic : pe telefon (Strelok Pro, AB, Hornady) sau tabela balistica construita online (JBM Ballistic) , integrata pe statia meteo Kestrel, etc.
– Agenda si pix/creion: documentare conditii, corectii, etc. Mai bine renuntam la alte accesorii decat la agenda in care notam totul.
–Saculet sprijin: sunt de diverse tipuri si disponibili de la foarte multi producatori (tactic tip perna -TAB Gear , tip F class cu urechi – Protektor, cilindrici – Vertebrae, etc) . Fircare vine cu avantajele si dezavantajele sale.
– Saltea: trebuie sa fie groasa (0,5-1cm) pentru a asigura confortul pe suprafete accidentate (pietris) dar suficient de dura pentru mentinerea preciziei.
– Protectie auditiva : casti electronice externe sau interne cu volum variabil pentru a auzi indicatiile arbitrilor sau spoterului.
– Munitie: trebuie sa fie aleasa in functie de destinatie. Caracteristicile principale: precisa, de tip “match“ cu un coeficient balistic mare, cu viteza adaptata nevoilor. Aceasta trebuie sa lucreze bine cu arma impreuna cu care va fi utilizata.
– ACI : mai exact “Angle Cosine Indicator” este un instrument be baza in situatia cand efectuam trageri in plan inclinat de peste 10°.
– Nivela antirotatie : Un instrument simplu, ieftin dar fara de care tragerile la distanta doar ne vor dezamagi. Destinatia principala este mentinerea pozitiei orizontale a armei evitand astfel dispersiile laterale datorate inclinarii armei.
– Telemetru : cunoasterea distantei precise pana la tinta este un factor foarte important fara de care tragatorul ramane intr-o zona de incertitudine iar efectele pot fi dezastruoase pentru calcularea traiectoriei. De obicei sunt folosite aparate care pot masura distante intre 0-1600m (in functie de aplicatie) cu precizia de masurare cat mai mare si divergenta razei laser cat mai mica (0,5×1,5mrad) ca de exemplu: Vectronix TERRAPIN – PLRF-05, Leica CRF 2400 R, CRF -2800, Swarovski, Zeiss, etc.
– Statie meteo : conditiile meteo sunt datele de intrare in calculul traiectoriei. Cateva exemple de statii meteo cunoscute si utilizate cu succes: Kestrel 3500, 5500 , 5700 cu calculator ballistic sau fara.
– Luneta terestra de observatie (spotting scope) ne ajuta in a observa impactul in tintele aflate la distanta si astfel in corectarea traiectoriei initiale.
– Cronograf: este un instrument de masura folosit la masurarea vitezei la gura tevii care este unul din factorii critici in calculul traiectoriei.
Stim toti ca bugetul e un factor foarte important pentru toti si in functie de acesta ne alegem si echipamentul potrivit, de aceea, eu recomand intai un minim de dotare iar apoi in timp completarea echipamentului cu necesarul fiecaruia.
Acestea fiind spuse , am putea aplica o politica de reducere a costurilor care poate fi adaptata de fiecare in functie de bugetul disponibil . Aruncand o privire rapida am putea renunta din start la urmatoarele accesorii:
– luneta terestra de observatie+suport (spotting scope)
– cronograf (necesar pentru masurarea vitezei la gura tevii), imprumutam de la un coleg binevoitor… 🙂
– indicator cosinus ACI (cu exceptia vanatorii la distanta si in zonele montane unde sunt necesare focuri in plan inclinat) . Se pot confectiona sisteme simple care pot oferi acelasi rezultat ca si ACI.
– telemetru (cu exceptia vanatorii la distanta unde devine “must”).
– statie meteo (conditiile meteo le putem recupera si din alte surse).
Cel mai important lucru este bineinteles ansamblul carabina-luneta si aici as vrea sa punctez faptul ca aproape orice carabina poate trage la 600-700m fara probleme (depinde de calibru) , cu o luneta decenta care permite compensarea caderii / vantului si munitie pe masura. Tinant cont ca majoritatea vanatorilor detin carabine cu luneta (cu o munitie buna si echipament minim), acestia isi pot depasi limitele incercand sa treaca de acei ~200m uzuali, intrand astfel in zona LR.
Preferintele pentru anumite marci sau tipuri de echipament sunt oarecum subiective si nu vor fi abordate in acest articol. Cel mai bun sfat pe care vi-l pot oferi la achizitionare unui echipament este sa va documentati bine inainte de achizitie asupra avantajelor / dezavantalejor comparativ cu alte produse similare de pe piata. Daca situatia va permite , cel mai bine este sa testati un echipament inainte de a-l cumpara.
Va spun din experinta ca nu merita sa cumparati echipamente ieftine si de calitate indoielnica pentru ca acestea doar va dau senzatia de economie si va vor lasa, asa cum se intampla de obicei, in momente cheie atunci cand aveti cenoie de ele. In final veti ajunge sa cumparati tot produsul de calitate de care “ati fugit” cu ceva timp in urma sperand la economii magice. 🙂
In incheiere am un singur mesaj pe care vreau sa-l transmit referitor la trasul la distanta : nu știi de ce ești în stare până nu încerci !!!
Cristi P.