LRS Romania 2020 03-04.10.2020

Salutare dragi prieteni si pasonati de tir!
Tinand cont de vremurile pe care le traim din cauza pandemiei COVID nu speram sa putem realiza o competitie de tir la distanta in acest an. Se pare ca sortii au fost de partea noastra si am reusit sa realizam la inceputul lunii octombrie cea de-a doua competitie Long Range organizata in Romania.
LRS Romania 2020 a fost organizat de catre ALR Delta Profesional reprezentata prin Cristian POPESCU, in colaborare cu Bogdan Angelescu si administratorii poligonului militar Cincu iar eu o sa incerc sa va descriu mai jos cateva detalii despre aceasta.

Programul de desfasurare s-a intins pe doua zile:

Ziua 1 : Deschidere si antrenament  – Sambata  9:00– 16:00
09:00 – 12:00 Inregistrarea si sedinta tehnica.
10:00 – 16:00 Zero si antrenament : tinte pentru zero la 100m, tinte antrenament amplasate intre 560m si  1320m    18:00  Cina si program de socializare

    Ziua 2 : Competitia   – Duminica :    9:00 – 16 :30 :
09:00 – 09:30 Sedinta tehnica.
10:00 – 15:30 Competitie
15:30 – 16:30 Rezultate competitie

Competitia a fost ca de obicei impartita in doua categorii: 
Standard : .223, 243Win, 6mm NORMA BR, 6mm CM, 6,5 CM, 6.5×47 Lapua, 6.5x55SE, 7×57, 7×64, 7.62x54R, 30-06 SPRING., 308Win., 8x57IS,etc.
Magnum : 7mmRem.SAUM, 7mm Rem., 7mm Weatherby Mag., 7mm WSM, 7mm STW, 7mm RUM, 300Rem.SAUM, 300WSM, 300Win.Mag., 300RUM, 300Weatherby Mag., 30-378 Weatherby Mag., 8mmRem.Mag., 338LM, 338Win.Mag.,340Weat. Mag., 338RUM, 338-378 Weat.Mag., 375H&H Mag., 375RUM, 378Weat.Mag. e.t.c.

Referitor la probe, spre deosebire  de alte competitii, am ales o strategie putin diferita si anume ele nu au fost publicate inainte de competitie ci au fost comunicate duminica dimineata la instructajul tehnic realizat inainte de competitie unde fiecare concurent a primit o fisa cu probele competitiei .  
Motivul acestei alegeri a fost unul simplu si anume evitarea crearii unui avantaj prin simularea probelor inainte de competitie. Prin constructia lor si modul de angajare probele au fost gandite sa ofere sanse cat de cat egale concurentilor indiferent de calibrele folosite (binenteles atat cat este posibil) sa ii solicite din punct de vedere tehnic prin cunostintele teoretice, strategie, concentrare, viteza de reactie si alegerile facute de fiecare concurent in parte. Am ales ca pozitia de tragere sa ramana din culcat pentru a nu mai adauga o componenta suplimentara la capitolul dificultate aceasta competitie  nefiind una de tip PRS.
Stiu ca au existat unele pareri diferite printre participanti si imi cer scuze pentru asta!

Probele au fost urmatoarele:

1.            Alege eficient
Nr. cartuse: 3
Distante: 560, 730, 910 m – Standard  / 910m, 1090m, 1320m – Magnum
Tinte : gong 30 cm
Pozitie asteptare: In picioare, la 10m de locul de tragere .
Pozitie tragere: culcat sprijinit pe bipod + saculet
Timp alocat: 1 minut
Din pozitie de asteptare , dupa start se vor angaja tintele alese de catre tragator (in orice combinatie dorita) cu cele 3 cartuse in timpul alocat.
Punctaj : 90 puncte maxim , in functie de tinta lovita (tinta 1 – 10p, tinta 2 –  20p, tinta 3 – 30p)

2. Eclipsa
Nr. cartuse: 3
Distanta: 560 m
Tinta : gong
Pozitie asteptare: culcat, arma incarcata.
Pozitie tragere: culcat sprijinit pe bipod + saculet
Timp alocat: 45sec
Din pozitie de asteptare tragatorul identifica tinta , incarca arma si apoi, surpriza…vine eclipsa! Timpul este 15s pentru fiecare foc (indentificare tinta, corectii, executare foc).
Punctaj : 90 puncte (30p/ tinta lovita)

3. Memoreaza si inscrie
Nr. cartuse: 8
Distanta: 560m, 630m, 730m, 910m – Standard  / 730m, 910m, 1090m, 1320 m – Magnum
Tinta : gong
Pozitie asteptare: culcat.
Pozitie tragere: culcat sprijinit pe bipod + saculet
Timp alocat: 2 minute
Din pozitie de asteptare , dupa start se vor angaja tintele ordine crescatoare cu cele 8 cartuse (2 cartuse / tinta) in in timpul alocat.
Punctaj : 160 puncte (20p/ tinta lovita)

4. Maximizeaza punctele
Nr. cartuse: 5
Distanta: 1100m Standard / 1320m Magnum
Tinta : gong
Pozitie asteptare: in pozitia de tragere
Pozitie tragere: culcat sprijinit pe bipod + saculet
Timp alocat: 45s
La comanda foc se vor trage 5 focuri in tinta respectand timpul alocat.
Punctaj : 150 puncte maxim (30p/lovitura)

5. Dublu joc
Nr cartuse: 6
Distanta : 730m
Tinta : gong (gong 40cm + 30cm)
Pozitie asteptare: in pozitia de tragere
Pozitie tragere: culcat sprijinit pe bipod + saculet
Timp alocat: 45s
Se trag 3 serii de cate doua focuri alternand tintele. 
Punctaj : 90p (15p/lovitura)

6. Chirugie
Nr cartuse: 5
Distanta : 630m
Tinta : hartie
Pozitie asteptare: in pozitia de tragere
Pozitie tragere: culcat sprijinit pe bipod + saculet
Timp alocat: 2 min
Dupa semnalul de start, se trag 5 focuri in tinta de hartie respectand timpul alocat. Punctaj : max.100 puncte (punctajul realizat se dubleaza).

Programul competitiei, regulile de securitate si echipamentul necesar au fost afisate din timp pe site-ul competitiei pentru ca toti concurentii inscrisi sa fie la curent cu informatiile. Tinand cont de probele alese (descrise mai sus) cele doua categorii au concurat la distante similare exceptie facand probele 1, 3 si 4 pentru a face diferentierea categoriilor ( 560m – 1090m pentru Standard si 560-1320 pentru Magnum).

Fiind organizatorul , competitia a inceput inca de  vineri dimineata cand dupa o verificare a echipamentului am plecat la drum pentru a putea ajunge la poligon unde aveam intalnire cu dl. Mr. D. Bordeanu pentru a stabili impreuna zona de securitate, linia de tragere ,  directia limitele de tragere in poligon. Apoi obiectivul principal al zilei de vinere a fost amplasarea tintelor in pozitiile finale.
Bogdan a ajuns si el cu suportii si tintele in jurul orei 17 iar impreuna si cu Cosmin ne-am apucat sa le montam in zonele stabilite
In dimineata zilei de antrenament am descoperit o ceata densa in zona de tragere  care a disparut in jurul orei 9:30. In rest toata ziua fost insorita cu temperaturi de ~ 24°C ,  vant moderat (0-4m/s), 957hPA presiune atmosferica si 50% umiditate (conditii inregistrate de mine in jurul pranzului). In cocluzie vremea a fost superba si parca a tinut cu noi ! Numarul concurentii inscrisi a fost putin peste 30 la ambele categorii neavand din pacate nici un concurent din afara tarii. Am fost placut impresionat sa vad cateva nume noi pe lista participantilor ceea ce arata ca directia in care ne indreptam este cea buna dar mai avem insa mult de lucru pentru a aduce la nivelul potrivit acest sport in tara noastra .

Cum la organizarea acestei competitii am avut parte de ajutorul celorlati colegi, carora vreau sa le multumesc pe aceasta cale, a trebuie ca sambata dimineata sa finalizam ceea ce mai era de facut si sa demaram sesiunea de antrenament. Dupa montarea tintelor ne-am adunat cu totii pentru sedinta tehnica realizata de catre mine si Bogdan unde am prezentat regulile de securitate, am prezentat arbitrii (RO -Range Officer)  programul celor doua zile de competitie si am clarificat impreuna cum se va desfasura sesiunea de antrenament.

La construirea grupelor am tinut cont in primul rand de asigurarea securitatii mentinand in permanenta un numar suficient de arbitri in zona de tragere iar in fiecare grupa care trage sa se afle maxim un arbitru. Astfel concurentii au fost impartiti in 4 grupe de maxime zece tragatori. In cursul antrenamentuui nu am vrut sa conditionez programul il functie de grupe ci toti tragatorii au avut permisiunea sa vina in zona de tragere in functie de disponibilitatea locurilor si binenteles respectand regulile.  Antrenamentul a constat in reglajul „zero” si angajarea tintelor metalice instalate la distanta, exceptie facand tintele de hartie care au fost folosite doar in timpul competitiei de a doua zi.

Ca si la competitia anterioara obiectivul principal a fost securitatea astfel au fost stabilite si balizate doua zone principale: o zona de tragere unde aveau acces doar concurentii care erau programati in grupa respectiva si arbitrii iar in apropierea acesteia o alta zona de securitate unde sa se trateze orice problema legata de armament. Fiecare tragator trebuia sa isi duca echipamentul pe linia de tragere sa isi organizeze pozitia. Arma trebuia scoasa din husa ( neincarcata cu munitie, cu inchizatorul retras si cu steguletul de semnalizare introdus) doar la comanda sau cu acceptul arbitrilor care conduceau tragerea,  asta pentru a evita orice fel de riscuri privind securitatea.

De la momentul primului foc al competitiei timpul parca a trecut imediat fiind ocupat cu o gramada de activitati.  Am  incercat pe cat posibil  impreuna cu ceilalti colegi mai experimentati sa le acordam tot suportul nostru celor aflati la prima competitie dar binenteles si celor care ne cereau ajutorul in diverse probleme. Deci cea mai mare parte a zilei am petrecut-o impreuna cu arbitrii si ceilalti colegi mai experimentati  oferind ajutor acolo unde a fost nevoie si organizand treaba astfel incat lucrurile sa se desfasoare fara probleme.  Majoritatea aveau nevoie de « spotting » la distantele mari pentru a-si corecta traiectoria si am incercat pe cat posibil sa-i indrumam cat mai bine.

Printre picaturi am reusit sa fac si eu zero si fiind prima competitie cu teava nou achizitionata am incercat sa vad cum merge la distanta. Am angajat prima data tinta de la 730m pe care am lovit-o cu primul foc la limita din dreapta si apoi cu celelalte doua. Am repetat aceiași metoda cu toate tintele pana la 1320m  notandu-mi corectiile reale la fiecare distanta. Am fost placut impresionat cand am vazut ca la 1100m am lovit din primul foc si am trecut apoi la 1300m unde am atins-o cu al doilea foc. Multumit de modul cum am performat la distanta am decis sa inchei sesiunea de antrenament.   

Tot participantii la eveniment au fost atat de concentrati incat au uitat de masa iar pranzul planificat initial in jurul orei 13 a fost servit la finalizarea sesiunii de antrenament adica in jurul orei 15:30 cand Bogdan ne-a cucerit cu mirosul tochiturii care clocotea in tuci.
Sambata seara dupa antrenament am organizat o masa unde ne-am strans toti participantii la eveniment indiferent ca au fost concurenti sau pur si simplu spectatori. Ca de obicei seara a fost deosebita iar discutiile principale s-au invartit in jurul rezultatelor dar si ale dilemelor care ne urmaresc pe toti si dupa ce parasim incinta poligonului.  Noaptea a fost foarte scurta iar dimineata dupa un mic dejun rapid am plecat spre poligon pentru a-i ajuta pe Bogdan , Cosmin si Marius sa monteze tintele.

Ziua competitiei nu se arata prea frumoasa, un nor dens ne supraveghea de sus iar sansele de ploaie erau destul de mari.  Numai de ploaie nu aveam chef in acel moment dar asta e, am invatat ca nu foloseste la nimic sa te enervezi.   Din fericire iarasi vremea a fost de partea noastra si in afara de cateva picaturi de ploaie ratacite nu am avut parte de alte evenimente.

Dimineata am discutat rapid cu colegii mei pentru a clarifica grupele deoarece unii concurenti prezenti la antrenament nu au putut participa la competitie apoi am demarat sedinta tehnica. In timpul sedintei tehnice au fost anuntate grupele refacute cat si probele competitiei pe care nu le-am publicat  nicaieri pana in  ziua competitiei.
Fiecare participant a primit fisa de scor si fisa cu probele detaliate pe care le-am discutat punct cu punct si am clarificat neclaritatile aparute. Pentru a castiga putin timp am decis ca unele probe unde pozitia de start se gasea la 10m din spatele zonei de tragere sa fie modificate iar pozitia de start sa ramana din culcat, fapt ce nu afecta prea mult complexitatea acestora.

Dupa ce totul a fost clarificat am chemat prima grupa pe linia de tragere care s-a pregatit in deplina securitate pentru inceperea primei probe care consta in 3 focuri care trebuiau trase in orice combinatie dorea tragatorul in tinte aflate la 560m, 730m si 910m, punctajele fiind diferite iar alegerea trebuia facuta de concurent in functie de capabilitatile sale.

Primul foc al competitiei tras din nou de catre Bogdan Tyno iar odata totul pornit fiecare s-a concentrat pe treaba pe care o avea de facut.
Concurentii au angajat tintele in ritmul lor si dupa strategia pe care si-a facut-o fiecare. Chiar nu am putut fi atent in prima parte la evolutia fiecaruia de aceea nu pot da detalii despre performantelerealizate de fiecare. Dar consultand tabelul de rezultate (la final) veti vedea evolutia fiecarui tragator la fiecare proba in parte si chiar va sfatuiesc sa o faceti.
Dupa parerea mea cea mai interesanta proba, eclipsa, a fost vedeta competitiei iar cei mai multi dintre concurenti aflandu-se prima data in situatia de a apasa tragaciul fara a vedea tinta prin luneta.
Fiind organizatorul acestei competitii iar probele fiind realizate de catre mine am decis sa particip si eu dar rezultatul sa nu fie luat in calcul la constructia clasamentului final, asa mi s-a parut etic. Deci spre sfarsit dupa ce a terminat ultima grupa de tras am intrat si eu in competitie si sincer chiar daca nu imi statea gandul deloc la asta dar depusesem atat de mult efort incat era pacat sa nu incerc si eu probele construite.
La prima proba am decis sa aleg distanta de 910m  unde am avut o corectie pe verticala de 7,8mil iar pe orizontala 0,4mil stg avand un vant de aprox 1-1,5ms de la ora 11 . Primul foc a plecat si am observat imediat tinta miscandu-se, impactul era undeva spre ora 6. Al doilea foc a lovit putin spre dreapta la ora 4 iar cu ultimul foc am ratat la mustata in partea dreapta (banuiesc ca vantul se intensificase putin).
A sosit si probe cea mai interesanta  si anume eclipsa unde corectia folosita a fost 3,5 mil pe verticala si 0 pentru compensarea vantului. Toate cele 3 focuri au mers in tinta deci stateam destul de bine.
Proba numarul 3 (memoreaza si inscrie) a fost cea unde pozitia de start era din picioare in spatele armei iar fiecare tinta trebuia angajata in ordine crescatoare cu cate doua cartuse incepand de la tinta mai apropiata (565m – standard / 730 -magnum) pana la cea mai indepartata (910m – standard / 1320m -magnum) in timpul impus. Am asteptat semnalul de start si construindu-mi rapid pozitia am angajat prima tinta pe care am si lovit-o cu primul foc. Am ales sa nu astept ca tinta sa se opreasca din miscare si am declansat focul nr.2 cu care am ratat la limita acesta lovind cauciucul de sustinere al tintei. La distantele 630m si 730 am lovit cu ambele cartuse iar la 910m am ratat ambele focuri din cauza vantului prost estimat.
A urmat proba cu punctajul cel mai mare si anume 5 focuri in 45 sec la distantele cele mai mari (1090m – standard / 1320m -magnum). Folosind 10,7mil corectie verticala si 0,2MIL dr. am lansat primul foc care a mers aproape 0,8 mil in dreapta, al doilea foc a mers in stanga aproape 0,5 mil  urman un mic tango intre stanga si dreapta tintei pana am lovit doar cu ultimul foc obtinand doar 30p.
Proba urmatoare a fost dublu joc unde concurentul trebuia sa alterneze tintele de la 730 m incepand cu tinta mare de 40 cm si apoi cu cea de 20 cm. Aici primul foc a mers in dreapta, fiind in „full speed” focul nr.2 in loc sa il trag in tinta mica l-am tras tot in tinta mare lovind-o dar fiind tinta gresita nu s-au acordat puncte.  Aceasta proba isi atingea scopul pentru care  a fost creata adica dezorientarea concurentului care era in contratimp si trabuia sa traga alternativ in cele 2 tinte.  M-am corectat imediat de la focul 3 si mm inceput sa lovesc obtinand 45p.
Ultima proba a fost 5 focuri in tinta de hartie de la 630m  unde am obtinut 84puncte ( 42×2 pentru ca punctajul s-a inmultit cu 2). Pe final realizasem un scor de 409puncte , destul de bine pentru timpul de pregatire avut si  nivelul de atentie pe care l-am acordat competitiei. Asa cum am decis inaintea competitiei, punctajul nu a fost inclus in clasamentul final si astfel nu am alterat in nici un fel clasificarea finala.

La categoria Magnum  Bodgan a avut o evolutie buna la proba 3 unde a a lovit 3 tinte din totalul de 4 dar din punctul meu de vedere a excelat la proba 1320 m lovind tinta cu 4 focuri din 5  obtinand  un punctaj de 120p numai la aceasta proba si propulsand-ul  astfel pe primul loc . Cosmin O. a avut la inceput cateva probleme la primele 3 probe dar sa recuperat pe final si a obtinut al doilea loc la categoria magnum.

Un concurent nou ,Misi, a debutat in aceasta competitie si a performat destul de bine lovind tintele din probele 3, 5 si 6  obtinant al treilea loc in categoria Magnum. Bravo Misi!!!  Din pacate pentru prietenul nostru Toma , ziua competitiei nu a fost asa cum si-a imaginat-o , avand probleme la majoritatea distantelor dar reusind totusi sa loveasca tinta de la 1320m.

Fiind in criza de timp a trebuit sa incheiem rapid competitia si sa incepem constructia clasamentului final, lucru care a durat ceva timp pentru ca trebuit sa luam toate tintele de hartie la analizat si verificat:

Categoria Standard
1.OPREAN Cosmin
2.STANCESCU Andrei
3.CRISTEA Adrian

Categoria MAGNUM
1.ANGELESCU Bogdan
2.OPREAN Cosmin
3.SZABO Mihaly

Premiile au constat in :
– Cutie transport arme Explorer
– Seturi de saculeti PRS
– Bore Guide
– Saculet F clas
– alte premii

In concluzie dupa cele doua zile de competitie in care am schimbat opinii cu majoritatea participantilor imi permit sa afirm ca a fost o competitie reusita atat prin organizare, tipul probelor , vremea care a tinut cu noi cat prin numarul mare de participanti si calitatea acestora.
Cred cu tarie ca fiecare eveniment este o reusita in primul rand datorita calitatii omenilor care perticipa la acesta iar LRS Romania 2020 nu face exceptie de la aceasta regula.

La fel ca si in competitia din 2019 concurentii prezenti au fost din toate categoriile, cei mai multi cu experienta dar si multi altii incepatori care au participat la o competitie de acest fel pentru prima data. Pe aceasta cale as vrea sa ii felicit si sa le multumesc din suflet tuturor participantilor la eveniment pentru bunul simt si disciplina deosebita de care au dat dovada dar si pentru faptul ca si-au facut curaj sa participe la aceasta competitie din Romania indiferent de echipamentul detinut.

As vrea sa ii multumesc lui Bogdan A. pentru ajutorul esential in organizarea competitiei, echipei de arbitri : Florin S., Alex P., Mihai P., Marius D., Ovidiu M. care au depus efort suplimentar pentru buna desfasurare a competitiei si nu in ultimul rand lui Cosmin O. plus Marius I. care au participat la activ la activitatile din teren. Daca am uitat pe cineva imi cer scuze!!!

In incheiere as vrea sa multumesc pentru deschiderea de care au dat dovada, comandantului UM01495 si reprezentantilor poligonului Cincu si anume Col. Mihai C. si Mr. Dan B. impreuna cu echipele lor. Felicitari tuturor pentru buna desfasurare a activitatilor sisprijinul acordat in realizarea acestui eveniment sportiv.

PS 1: Pe durata competitiei Adi a demarat noul sau vlog: Oameni si Arme, realizand niste prezentari de echipament pe care le puteti vedea aici:
Film 1: https://www.youtube.com/watch?v=1Ng3b9KBU20
Film 2: https://www.youtube.com/watch?v=sLSPohmwraA
Film 3: https://www.youtube.com/watch?v=8Ro7GBN4y7g
Film 4: https://www.youtube.com/watch?v=_Qn-stCbuwo

PS 2: am terminat de strans tintele din poligon cu putin inainte de ora 21:30 dar totul a meritat!!! Mai jos ultima tinta de la 1320m pe care am avut onoarea sa o caram vreo 400m prin toate gropile de mortier si boschetii existenti si asta pe intuneric…!!! 😀

Pe data viitoare !

Cristi