X Hungarian Long Range Shooting Klapka-Tactical Contest 2022 in 25-26.10.2022
Saptamana aceasta am avut placerea sa particip in Ungaria la competitia anuala de tir la distanta organizata de Brigada 25th Klapka György Infantry Brigade in colaborare cu „Klapka Shooting Team – Military Sports Club” by Debreceni Tibor unde au fost prezenti competitori din Slovacia, Croatia, Italia, Ungaria , SUA si din Romania.
Programul competitiei a fost urmatorul:
Ziua 1- Marti 25.10.2022 :
Inregistrare : 07.00 – 11.30
Zero: (100 m) 08.00 – 11.00
Ceremonia de deschidere tinuta de Comandantul brigazii 25th Klapka György Infantry Brigade: 11.30-12.00
Competitia: 12.00 – 17.00. (1- 5 stages)
Cina: 17.00 – 19.00
Proba de noapte: 20.00 – 22.00 (1 stage)
Ziua 2 – Miercuri 26.10.2022:
Mic dejun: 07.00 – 08.00
Inregistrare: 07.00 – 09.00
Competitia de tip PRS 09.00 – 16.00 – Steel Challenge – (4 stagii dupa regulile IPRF )
Decoration ceremony(approx.): 17.00 -18:00
Probe competitia principala:
Stagiul 1 – tinta miscatoare hartie 710 m
Nr cartuse: 10 buc.
Pozitie: culcat
Mod de angajare : Fiecare tragator angajeaza are timp sa masoare viteza de deplasare a tintelor (5-8 km/h), dupa masurarea vitezei se angajeaza cu 5 focuri tintele pe deplasarea dr-stg si celelalte 5 cartuse pe deplasarea de la dreapta la stanga.
Punctaj: 0-100p
Stagiul 2 – tinta hartie distanta 760 m + gong la 430m
Nr cartuse: 11 buc.
Pozitie: culcat
Mod de angajare : Se angajeaza tinta metalica cu maxim 2 focuri punctate suplimentar. La comanda arbitrului angajeaza tinta de hartie cu cele 10 focuri.. Arbitrul va comanda fiecare foc cu ajutorul fluierului.
Timp: 10min
Punctaj: 0-150p
Stagiul 3 – tinta hartie 800m + gong 10 cm 360m (punctaj suplimentar)
Nr cartuse: 12 buc.
Pozitie: culcat.
Mod de angajare : Inainte de a incepe proba fiecare competitor alege daca trage sau nu la tinta bonus de la 360m. Apoi angajeaza tinta de hartie cu cele 10 focuri dupa semnalul de foc dat de arbitru. Dupa tinta de hartie va angaja tinta bonus cu 1 foc, daca rateaza concurentul va fi penalizat cu 2 cele mai bune focuri din tinta de hartie, daca loveste va primi 50p bonus.
Timp: 10min
Punctaj: 0-150p
Stagiul 4 – tinta hartie tras prin obstacol – 490m / tinta taler 210m
Nr cartuse: 11 buc.
Pozitie: sezut folosind tripod
Mod de angajare : se trag 10 focuri la o tinta de hartie aflata la distanta, vizibilitatea tintei este redusa si trebuie angajata printr-un orificiu de 10x10cm decupat intr-un carton aflat in fata armei (arma este fixata pe un tripod). Dupa cele 10 cartuse au fost trase, cu tureta lunetei pe zero se angajeaza un taler aflat pe un suport. Este obligatoriu ca teava armei sa nu atinga cartonul sau ca aceasta sa fie scoasa prin orificiul de 10x10cm. Fiecare foc care atinge cartonul aduce o penalizare de 10p.
Timp: 2min
Punctaj: 0-150p
Stagiul 5 – Proba de noapte – tinta hartie la distanta 450 m
Nr cartuse: 10 buc
Pozitie: din culcat
Mod de angajare : Grupul de tinte este iluminat alternativ (gen stroboscop) in intervale de aprox.3 secunde, tragatorul aflat in pozitie trebuie sa traga cele 10 cartuse in tinta dupa comanda de start in timp de 10 min.
Probe competitie PRS (Steel Challenge):
Tanc Leopard: Concurentul angajeaza tintele metalice aflate la 3 distante diferite in cel mai surt timp si intr-o ordine deja stabilita, dupa cum urmeaza : T1 – de pe partea dreapta (superioara) a tancului, T2- 385m de pe pertea stanga (inferioara) a tancului , T3 – 430m de pe bretelele fixate de teava tancului.
Timp: 2 min max.
Punctaj: 10p / lovitura
TAB: tragatorul angajeaza tinta 1 din interiorul TAB-ului nr.1 , dupa ce o loveste se deplaseaza intre cele doua vehicule si anagajeaza tinta 2 de pe coarda fixata intre cele doua vehicule. Dupa ce loveste tinta 2 , tragatoreul se urca pe TAB ul nr.2 si angajeaza tinta 3. Tintele sunt T1 – 365m, T2- 450m, T3 – 493m.
Timp: 2 min max.
Punctaj: 10p / lovitura
Baricade: tragatorul angajeaza tinta 1 de pe baricada cea mai inalta, apoi se muta pe baricada 2 de inaltime medie de unde angajeaza tinta 2 dupa care se deplaseaza la ultima baricada cea mai joasa de unde angajeaza tinta nr.3 in cel mai scurt timp posibil . Tintele sunt T1 – 176m, T2- 375m, T3 – 475m.
Timp: 2 min max.
Punctaj: 10p / lovitura
Masina militara: Tragatorul isi construieste pozitia in functie de mediu si printre echipamentele aflate in jurul lui. Din pozitia culcat aflat sus pe masina militara, tragatorul angajeaza toate tintele in cel mai scurt timp posibil . Tintele sunt T1 – 176m, T2- 375m, T3 – 475m.
Timp: 2 min max.
Punctaj: 10p / lovitura
Echipa noasta a fost compusa din 6 sportivi concurand la categoriile Standard, Open si Magnum : Cosmin, Marius, Vlad, Marius, Octav si eu.
Dintre toti, Octav , Vlad si Marius fiind la prima lor participare.
Sesiunea de zero s-a desfasurat la o temperatura de aproximativ 15°C si a fost facuta la foc automat deoarece linia de tragere era plina iar fiecare tragator a fost limitat la 10 min.
Ca de obicei dupa festivitatea de deschidere unde am fost organizati in echipe de cate 10 si demarat primele probe ale competitiei.
In urma tragerii la sorti grupul nostru a demarat competitia de la stagiul nr.5 spre care ne-am indreptat in urgenta (cu aproape tot echipamentul pe care il aveam la noi) fiind ultimul poligon aflat la aproximativ 300m de locul unde s-a efectuat inregistrarea.
Conditiile erau destul de bune, T= 15°C / 997 hPa , U= 90% si un vant de aproximativ 1 ms din jurul orei 5:00 care se tot misca atat ca intensitate cat si ca directie.
Tintele se aflau la 550m , iar acestea trebuiau angajate printr-un orificiu de 10×10 cm facut intro bucata de placaj in maxim 2 min , iar apoi fiecare tragator trebuia sa loveasca fara corectie pe luneta un disc de talere (12cm aprox) la aprox 200m. Mi-am pregatit echipamentul (arma, tripod,munitie, etc) am aplicat corectiile pe turetele lunetei si am asteptat comanda de start. Aud fluierul, imi potrivesc echipamentul iar primul foc pleaca . Am incercat sa observ ceva in tinta dar fara succes. Usor, fara graba incarc si trag inca 5 focuri cand aud fluierul de final. Timpul alocat trecuse iar eu nu am rusit sa trag cele 10 cartuse in tinta. Tinta nr.2 s-a ridicat si am reusit sa lovesc acel taler, deci nu eram penalizat dar punctajul era unul mic cu siguranta pentru ca aveam minus 4 focuri in tinta. Am reusit un scor foarte slab 30p+10p talerul , deci 40p in total !
A doua proba a fost cea cu tintele in miscare aflate la 708m, unde am vazut ca viteza de deplasare nu era nici pe aproape de cea care fusese comunicata ci era mult mai mare aprox.20km/h. Dupa comanda de start am agajat tintele cu 10 cartuse si am asteptat rezultatele fara prea mari sperante pentru ca probele de acest gen sunt foarte complicate mai ales cand si viteza si distanta sunt foarte mari. Cei mai norocosi sunt tragatorii din jumatatea liniei de tragere unde, prin noroc, mai « ciupesc » cate un punct de la ceilalti Asa cum era de asteptat, tintele laterale erau aproape goala iar cele din jumatate aveau focuri in ele dar de toate calibrele. La aceasta proba, am avut un singur foc in tinta si scorul meu total a fost de 6 puncte.
Primele 2 probe au fost foarte slabe dpdv performante dar am ramas concentrat pe tot parcursul competitiei, ea se joaca pana la ultimul foc.
Urmatoarea proba a fost la distanta de 760m unde am avut o tinta gong suplimentara aflata la 425m. Vantul avea o usoara evolutie atat de directie cat si de viteza el varia intre 0,5-1,2 ms din directiile orelor 2 si 3. Acest lucru a fost vizibil direct pe tinta unde impacturile s-au pozitionat pe toata orizontala. Am reusit totusi scor de 57p care nu este unul ideal dar nici slab nu a fost in conditiile date. Alegand sa trag si la tinta metalica care era o provocare prin dimensiunea sa dar si distanta la care era pozitionata chiar si cu riscul de a fi penalizat am reusit s-o lovesc cu primul foc si am primit 50p deci un total de 107punce la aceasta proba.
Ultima proba pe timp de zi s-a tinut la distanta de 800m pe un vant de 1,5-2,5 ms si am reusit sa adun in total 103p puncte incuzand si tinta metalica (53p+50p).
A urmat o perioada de relaxare timp in care ne-am pregatit pentru proba de noapte. Tintele au fost amplasate la 452m iar proba s-a desfasurat similar ca si in anii precedenti, tintele fiind iluminate intermintent timp de aprox.3 min apoi se stingeau. Era destul de frigiar vantul avea o viteza de 1-1,5ms de la ora 14 :00.
Am intrat in prima grupa mi-am pus echipamentul pe pozitie dar atat eu cat si Marius am fost impinsi in a doua grupa, am fost mutati de pe pozitiile noastre fapt care ne-a scos din ritm pentru ca timpul pentru aranjarea echipamentului déjà er ape sfarsite. Tinta mea era vizibila dar din cauza iluminarii de tip stroboscop care ilumina tintele circa 3 secunde efectiv reticulul mi se parea ca se misca la fiecare aprindere a luminii. Din cauza faptului ca am fost pus in asteptare, am repozitionat tot echipamentul nu am observant ca vantul a crescut in intensitate iar grupul meu a fost impins spre stanga tintei. Cu toate acestea am reusit 77p dar Marius a fost cel mai bun la aceasta proba cu 83p!
Dupa proba de noapte s-a incheiat si competitia pricipala si iarasi eram pozitionat pe primul loc cu 333puncte in total in ciuda echipamentului care mi-a pus probleme cam toata ziua
A doua zi a inceput de dimineata, fara nici un pic de chef pentru ca oboseala isi spunea cuvantul. Initial nu am vrut sa particip la competitia de PRS din acea zi da m-am fortat totusi doar ca sa adun experienta.
Asa cum am mai spus , nu este deloc simplu sa petreci o zip e drum apoi a doua zi pe camp in caldura, frig, vant, deshidratat, despachetand si impachetand la fiecare 15-20 minute ca apoi sa cari in carca tot echipamentul de care ai nevoie pe durata stagiilor.
Marius nu a mai participat la competitia de PRS pentru ca déjà trasese foarte bine la competitia de precizie unde er ape primul loc la categoria standard si si-a luat o zi libera.
Fara sa ma stresez in nici un fel am inceput sa iau la rand probele de la competitia de PRS. Am inceput cu TAB urile unde am lovit toate tintele chiar daca timpul era cam scurt. Am lovit din interiorul TAB ului prima tinta la 420m, m-am deplasat la banda fixata intre cele doua taburi si am lovit-o pe a doua la 410m apoi m-am urcat pe al doi-lea TAB si am lovit-o la limita timpului pe a tria tinta aflata la 365m.
A doua proba a fost cea de pe tancul Leopard care se afla parcat intr-un sant si era inclinat pe partea stanga. Am ajuns in pozitia superioara de tragere , in spatele turelei si am angajat tinta 1 la 410m pe care am lovit-o cu primul foc, apoi fara sa ma grabesc am mers pe partea stanga a turelei care era cea mai inclinata iar arma nu statea in pozitie si tot tompul aluneca spre stanga. A durat o vesnicie pana am gasit o pozitie stabile si am tras 3 focuri pana am lovit tinta 2 aflata la 405m. Cand am sarit de pe tanc si m-am indreptat spre banda elastica de pe care trebuia sa trag la tinta 3 aflata la 450m mi s-a comunicat ca mai am 10 secunde. Am pus arma pe banda, am incercat sa stabilizez pozitia fara prea mare succes pentru ca reticulul facea opturi pe tinta si am dat drumul la foc cred ca in ultima secunda. Surprindere mare si aplauze, focul a lovit tinta !
Proba numarul trei a fost din pozitie culcat de pe o masina plina cu echipamente unde nu prea aveau cum sa iti construiesti o pozitie stabila. Am reusit si aici sa lovesc toate tintele in ordinea ceruta 165m,250m si 630m.
Ultima proba din competitia de PRS a fost intr-o zona unde se trage de pe un deal cu o vale intre tragator si tinta iar acolo a trbuit sa anagam de pe baricate de dimensiuni si stabilitati diferite tinte aflate la urmatoarele distante : 355m, 375m, 400m in 2 min
Am lovit prima tinta, m-am deplasat la a doua baricada, am tras cateva focuri pana am lovit tinta a doua si am plecat spre baricada nr.3 care a era destul de instabila. Am gasit o pozitie ok si in acel moment a sunat fluierul de final, trecusera cele 2 minute.
Cu doar doua tinte lovite eram in grupa celor buni pentru ca la acea proba nu stiu sa le fi lovit cineva pe toate.
Am tras bine spre surprinderea mea, a fost distractiv dar nu ma asteptam la rezultate deosebite.
A sosit si festivitatea de premiere aceasta fiind tinuta de catre responsabilul unitatii care a decernat premiile celor clasati pe primele locuri. Iarasi echipa noastra a fost in top!
Personal am reusit sa obtin cel mai bun rezultat al meu de pana acum, in primul rand castigand pentru 2 ani consecutiv aceasta competitie de precizie dar si competitia de PRS Steel Challenge. Atasez mai jos scorurile la ultima varianta:
Locul I categoria Open – competitia principala cu 333puncte
Locul I la Absolut (toate categoriile insumate : Open, Standard, Mil.STD, Mil.Mag, etc) – cu 333 puncte
Locul I la categoria Open – PRS Steel Challenge (ziua 2) – 600puncte
Locul I la Absolut – PRS Steel Challenge (ziua 2) – 600 puncte
Ceilalti colegi s-au descurcat si ei foarte bine:
Marius Dutu – locul I la cat. Sandard
Marius Dutu – locul III Absolut
La echipe:
Sanda Marius/ Danschi Vlad – locul II (cat.Open)
Sanda Marius/ Danschi Vlad – locul II (cat.Absolut)
Oprean Cosmin / Medrut Nicolae – locul III (cat.Open)
Prin probele de mai sus , organizatorii au dorit sa scoata competitorii din zona de confort si au reusit pe deplin in cele doua zile de competitie! Ca de fiecare data , competitia a reusit sa ne epuizeze dar in acelasi timp rezultatele au depasit asteptarile noastre. Felicitari organizatorilor si tuturor competitorilor!!!
Nu avem deloc vreme de odihna pentru imediat a trebuit sa plecam direct in Slovacia la competitia de F Class care incepea a doua zi dimineata. Inca doua zile de competitie pe care vi le voi povesti pe scurt in urmatorul articol.
In incheiere a vrea sa multumesc in mod special lui Laurentiu Badescu pentru ajutorul acordat!
Pe data viitoare !
Cristi