Incepand cu martie 2020 atunci cand „a dat navala norocul peste noi” pricopsindu-ne cu acest minunat virus COVID 19 totul in jurul nostru a suferit modificari. In urma acestei situatii si competitiile sportive de tir la distanta au avut de suferit iar majoritatea au fost amanate si mai apoi anulate. Oricum dupa aproape 2 ani de asteptare am participat in sfarsit la competiția internațională de tir la distanță VIII. Klapka Nagytávolságú Lövészkupa – 8. MH Mesterlövészkupa desfășurată in colaborare cu Regimentul 25 Infanterie Gyorgy Klapka pe durata a doua zile (08-09.09.2021) in poligonul de la Szomod, Ungaria.
Programul competitiei a fost urmatorul:
Ziua 1- Miercuri 09.08.2021 :
Inregistrare : 07.00 – 11.30
Zero: (100 meter) 08.00 – 11.00
Ceremonia de deschidere tinuta de Comandantul brigazii 25th Klapka György Infantry Brigade: 11.30-12.00
Competitia: 12.00 – 17.00. (1- 5 stages)
Cina: 17.00 – 19.00
Proba de noapte: 20.00 – 22.00 (1 stage)
Ziua 2 – Joi 09.09.2021:
Mic dejun: 07.00 – 08.00
Inregistrare: 07.00 – 09.00
Competitia de tip PRS 09.00 – 16.00 – Steel Challenge – (3 stagii dupa regulile IPRF )
Decoration ceremony(approx.): 17.00 -18:00
Probe competitia principala:
Stagiul 1 – tinta hartie 490 m
Nr cartuse: 10 buc.
Pozitie: din sezut
Mod de angajare : Fiecare tragator isi foloseste propriul tripod , iar din pozitia sezut se va angaja cu cele 10 focuri tinta de hartie dupa semnalul de foc dat de arbitru. Arbitrul va comanda fiecare foc cu ajutorul fluierului.
Punctaj: 0-100p
Stagiul 2 – tinta hartie 630 m.
Nr cartuse: 10 buc.
Pozitie: culcat.
Mod de angajare : Se angajeaza tinta de hartie cu cele 10 focuri dupa semnalul de foc dat de arbitru. Arbitrul va comanda fiecare foc cu ajutorul fluierului.
Timp: 10min
Punctaj: 0-100p
Stagiul 3 – tinta hartie distanta 730m
Nr cartuse: 10 buc.
Pozitie: culcat
Mod de angajare : Se angajeaza tinta de hartie cu cele 10 focuri dupa semnalul de foc dat de arbitru. Arbitrul va comanda fiecare foc cu ajutorul fluierului.
Timp: 10min
Punctaj: 0-100p
Stagiul 4 – tinta hartie 830 m
Nr cartuse: 20 buc
Pozitie: din culcat.
Mod de angajare : Se angajeaza tinta de hartie cu cel mult 20 focuri dupa semnalul de foc dat de arbitru. Dupa tragere se vor alege cele mai bune 10 focuri de pe tinta. Arbitrul va comanda fiecare foc cu ajutorul fluierului.
Timp: 10min
Punctaj: 0-100p
Stagiul 5 – tinta hartie distante necunoscute
Nr cartuse: 10 buc.
Pozitie: culcat
Mod de angajare : se trage la sorti de catre fiecare concurent pozitia de tragere careia ii corespunde o tinta aflata la distanta diferita de celelalte, tragatorul afla distanta si trage 10 focuri in tinta de hartie. Arbitrul va comanda fiecare foc cu ajutorul fluierului.
Timp: 10min
Punctaj: 0-100p
Proba de noapte – tinta hartie la distanta 380 m
Nr cartuse: 10 buc
Pozitie: din culcat
Mod de angajare : Grupul de tinte este iluminat alternativ (gen stroboscop) in intervale de aprox.3 secunde, tragatorul aflat in pozitie trebuie sa traga cele 10 cartuse in tinta dupa comanda de start in timp de 10 min.
Probe competitie PRS (Steel Challenge):
Tanc Leopard: tragatorul aflat pe tancul Leopard angajeaza tintele metalice aflate la 3 distante diferite in cel mai surt timp si intr-o ordine deja stabilita T1 – 321, T2- 385, T3 – 430m.
Timp: 2 min max.
Punctaj: 10p / lovitura
Tun: tragatorul angajeaza tinta 1 si 2 din partea stanga a afetului tunului iar apoi se deplaseaza pe partea dreapta pentru a angaja tinta nr 3 in cel mai scurt timp posibil . Tintele sunt T1 – 365m, T2- 450m, T3 – 493m.
Timp: 2 min max.
Punctaj: 10p / lovitura
Cutii: tragatorul angajeaza tinta 1 de pe cutia cea mai joasa, apoi se muta pe cutia 2 de inaltime medie de unde angajeaza tinta 2 dupa care se deplaseaza la cutia nr.3 care este cea mai inalta de unde angajeaza tinta nr.3 i cel mai scurt timp posibil . Tintele sunt T1 – 176m, T2- 375m, T3 – 475m.
Timp: 2 min max.
Punctaj: 10p / lovitura
Echipa noasta a fost compusa din 7 sportivi concurand la categoriile Standard, Open si Magnum : Cosmin, Ionut, Marius & Raluca team 😊 , Florin, Nicu, Toma si eu.
Pentru majoritatea dintre noi aceasta competitie este cunoscuta, stim cum se desfasoara , stim care sunt provocarile noutatea a fost pentru Nicu care era la prima lui participare .
Faptul ca aceasta competitie a fost organizata in luna septembrie ne-a ferit de temperaturile extrem de mare pe care le-am mai experimentat in trecut in acelasi poligon. Sesiunea de zero s-a desfasurat la o temperatura de aproximativ 24°C si a fost facuta la foc automat deoarece linia de tragere era plina iar fiecare tragator a fost limitat la maxim 3 cartuse ( dar nimeni cred ca a tras doar 3 cartuse) .
Ca de obicei dupa festivitatea de deschidere unde am fost organizati in echipe de cate 10 si demarat primele probe ale competitiei.
In urma tragerii la sorti grupul nostru a demarat competitia de la stagiul nr.5 spre care ne-am indreptat in urgenta (cu aproape tot echipamentul pe care il aveam la noi) fiind ultimul poligon aflat la aproximativ 300m de locul unde s-a efectuat inregistrarea.
La prima proba conditiile erau destul de provocatoare, T= 24°C /1002 hPa , U= 43% si un vant de aproximativ 3-4 ms din jurul orei 3:30 care se tot misca atat ca intensitate cat si ca directie.
Prima noastra proba din concurs (proba nr.5) avea tintele la distante necunoscute si fiecare tragator a trebuit sa traga la sorti pozitia de start careia ii corespundea o tinta aflata la distanta diferita de cea ale celorlati colegi. A mea era la 455m, am observat atent conditiile , mi-am pregatit echipamentul, aplicat corectiile pe turetele lunetei si am asteptat comanda de start. Tot timpul aceasta comanda vine, parca, prea tarziu din punctul meu de vedere, iar tensiunea este maxima in acel moment. Starea se incheie dupa primul fluier cand pleaca si primul foc. Nu vad nimic, tinta este „protejata” de mirajul specific! Trag calm toate cele 10 focuri si astept rezultatul emotionat. Era bine, aveam 91puncte!
In timp ce imi pregateam echipamentul il auzeam pe John care imi spunea ca a pierdut surubul tripodului (ii imprumutesem un tripod pentru proba nr.1 la care se tragea de pe tripod) ia eu fiind in curs de pregatire i-am spus ca … aia e (da-l ….de surub mai exact 😊 ) si ca vorbim dupa. Abia dupa ce am terminat proba am inteles ceea ce vroia sa imi spuna, el isi pierduse surubul de la propriul bipod si a fost nevoit sa traga fara bipod , improvizand cu un saculet fapt ce l-a facut sa piarda niste puncte la proba asta realizand un scor de 32p.
Dupa ce am terminat prima proba din concurs am fost anuntati ca va fi servita masa si ne-am deplasat in zona de adunare urmand sa reluam competitia dupa masa.
Cu stomacul plin si somnorosi, ne-am deplasat tocmai in zona opusa a poligonului pentru a incepe proba nr.1 cea cu tragerea de pe bipod. Ni s-au comunicat distantele si regulile si ne-am insirat fiecare echipamentul in zona de tragere in viteza pentru ca timpul de pregatire era limitat. Stiam ca tripodul Leofoto si cu elementul de prindere folosit in combinatie cu arma si cu mine facem echipa destul de buna chiar si la distante mare si nu avem chiar nici o urma de ingrijorare. Tinta se afla la distanta de 490m iar dupa fiecare comanda de foc a trebuit sa comunicam catre arbitru ca am tras. Dupa ce am terminat proba mi-am dat seama ca am facut o greseala in privinta corectiei pe care trebuia s-o aplic, am omis sa pun toata corectia pe verticala si am lasat pe dinafara 0,1 mil. Referitor la corectia pentru vant nu am estimat-o corect grupul formandu-se undeva la ora 7 fata de centrul tintei. Aici am obtinut un scor slab de 65 puncte dar nu era vina nimanui , a fost doar gresala mea!
La aceasta proba a excelat Florin S. iar ceilalti s-au descurcat destul de bine in comparatie cu ceilalti pentru ca media punctajelor se mentinea sub 40 puncte (maximum fiind 73p)
Proba urmatoare (stagiul 2) s-a desfasurat la 630 m in aproape aceleasi conditii de vant , iar eu am fost destul de atent cu tot ce inseamna corectii pentru a evita erori de genul celei facute la proba precedenta. Dar surpriza , la primirea rezultatelor am observat ca grupul meu era unde jos fata de centru , la aproximativ 0,2 mil obtinand un scor de 69p care iarasi l-am considerat destul de slab. Florin a fost iarasi la inaltime cu un scor de 80p, pentru care vreau sa il felicit!
Primele 2 probe de dupa masa au fost un dezastru dar nu mi-am mai batut capul cu ceea ce s-a intamplat si am incercat sa raman concentrat pentru urmatoarele probe.
Mergand in zona in care se desfasura stagiul 3 al competitiei, arbitrul care superviza proba ne-a anuntat ca tintele sunt curate si ca noi fiind ultima grupa care trage aceasta proba poate schimbam ceva. As vrea sa adaug ca tintele pentru aceasta proba erau amplasate la o distanta de 730m intr-o zona un care vantul era foarte inselator iar punctajele celorlalte grupe erau slabe, in medie de 30-40p cu un maxim de 64p din ce am vazut pe fisa.
Vantul masurat de mine la aceasta proba a fost intre 2 – 5m/s directia fiind ora 4.
Dupa ce tras cele 10 focuri din aceasta proba am fost invitati sa mergem la tinte cu camionul. Ajungand acolo , mi se parea ca tinta era goala ceea ce a facut ca ritmul cardiac sa creasca putin. Abia cand m-am apropiat am vazut ca „ghicisem” vantul destul de bine si aveam cel mai bun scor al concursului, 92p. Toti membrii echipei noastre avea scoruri destul de bune, peste cele ale concurentilor nostri. Bravo tuturor!!!
Stagiul 4 era penultima proba din concursul principal si ultima proba pe lumina. Tintele erau amplasate la 830m, intr-o zona cu vant putenic (am masurat un maxim de 6,5m/s) iar noi trebuia sa tragem maxim 20 cartuse din care se punctau cele mai bune 10 focuri. La fel ca si la celelalte probe, ne-am insirat echipamentul si am tras la comanda cele 20 focuri stabilite initial.
Mergand din nou la tina am constatat ca vantul se jucase destul de bine cu noi si impacturile se gaseau de o parte si de alta a tintelor din cauza variatiei vantului.
Din fericire am reusit un scor total de 99puncte ( cele mai bune 10 focuri) dar am vazut ca toata echipa noastra se descurcase foarte bine. Florina avea si el tot 99 p, John 96, Nicu 92p, Toma 89p, Marius 73. Din ce imi aduc aminte Cosmin a avut o problema de verticala la aceasta proba ceea ce l-a facut sa piarda puncte.
Dupa aceasta proba ne-am adunat in zona deinscriere pentru a astepta proba de noapte. Aceasta era prevazuta dupa ora 20:30.
Cand a venit momentul ne-am dus spre zonele de tragere si am asteptat sa fim organizati pentru a trage ultima proba, surpriza competitiei si anume stagiul de noapte. Acesta s-a tras la distanta de 380m , tintele fiind iluminate intermintent timp de aprox.3 apoi se stingea. Trebuiea sa tragem 10 cartuse la comanda.
Afara era racoare dar vantul se domolise , avea in jur de 1,5ms de la ora 14:30.
Am intrat in prima grupa mi-am pus echipamentul pepozitie si am incercat sa fiu atent la comenzi. Am observat ca tinta mea nu era foarte vizibila din cauza ca becurile erau aplasate mult mai in stanga si nu reuseam sa gasesc centrul foarte eficient. Iarasi din cauza iluminarii de tip stroboscop care ilumina tintele circa 3 secunde efectiv reticulul mi se parea ca se misca la fiecare aprindere a luminii. S-a dar startul si am incercat sa tin centrul cat mai bine posibil.
Dupa tragere , am plecat pe jos la tinte si am ramas surprins sa vad ca realizasem 99p dintr-un total de 100p, aveam 9 lovituri in „10” si o lovitura in „9” la 4mm mai jos de 10….ghinion, ar fi fost frumos un scor de 100p la proba de noapte. 😊 Oricum am fost super multumit de acest rezultat pentru ca iarasi a fost record pe competitie. Trecand si pe la ceilalti colegi am observat punctaje destul de bune, Florin avea 94 p, Nicu 86p, John 70, Cosmin 66p. Bravo tuturor! Marius si-a pierdut tureta aici 😃 ….!
As vrea sa adaug faptul ca nu e simplu sa tragi pe intuneric sau cu lumina de tip stroboscop ai senzatia ca tinta fuge de tine iar apoi toti ceilalti tragatori care trag in jurul tau nu fac decat sa te incurce. Punctajum meu este unul bun, dar nu stiu de cate ori il pot repeta daca as trage de 5 ori in aceeasi seara la aceleasi tinte , asa ca va rog sa nu judecati punctajele pentru ca sunt multe variabile in ecuatie!
Din punctul meu de vedere , echipa noastra s-a descurcat excelent dupa o pauza de aproape 2 ani.
Dupa proba de noapte s-a incheiat si competitia pricipala, am mers la hotel pentru un dus si o bere binemeritata dupa care am picat rupti de oboseala . A doua zi ne astepta competitia PRS , Steel Challenge.
Am revenit dimineata la poligon dar nu aveam nici un chef de a participa si la Steel Challenge. Il pierdusem pe Marius care l-a suparat o alergie toata ziua precedenta iar in final starea i se agravase si a ramas la hotel.
Observand tabelele de scor ale competitiei am mers sa vedem rezultatele finale. La clasa Open unde am concurat, am finalizat competitia pe locul 1 cu un scor de 516 puncte dintr-un total de 600 puncte posibile deci eram mutumit de rezultat. Am fost foarte fericit sa vad ca in urma mea , pe locul 2 , se afla Florin S. cu un punctaj de 498 puncte pentru care ma bucur mult si pe care vreau sa il felicit pe aceasta cale. Felicitari Florin pentru prima victorie !!! Si ceilalti membrii ai echipei noastre stateau destul de bine luand in calcul conditiile in care s-a desfasurat aceasta competitie, oboseala acumulata, unele probleme tehnice si starea de sanatate avuta.
Oricum ar parea de pe margine, nu e simplu sa petreci toata ziua pe camp in caldura si vant, deshidratat, despachetand si impachetand la fiecare 15-20 minute ca apoi sa cari in carca ca asinul tot echipamentul de care ai nevoie pe durata stagiilor. Concursul organizat de Tibor Debreceni ( Klapka ) mi se pare cel mai solicitant dintre concursurile la care am participat , atat dpdv complexitate (tinte de hartie, vant variabil, tragatori bune care se antreneaza in poligonul acela, etc) cat si durata ( toata ziua si proba de noapte , iar a doua zi de obicei este un concurs PRS, dinamic separat de competitia principala).
Factorul psihologic isi spune cuvantul tot timpul, eu il simt si incerc sa trec peste dar nu reusesc tot timpul sa fiu concentrat asa cum este necesar.
Asa ca vreau sa va felicit pe toti in primul rand pentru rezultatele obtinute apoi pentru faptul ca si-au facut curaj sa participe.
Revenind la a doua zi , totul a inceput foarte rapid , erau 3 probe dinamice pe care le-am descris la inceputul acestui jurnal. Iarasi am fost organizati pe grupe iar noi am inceput concursul de la proba cu tunul. Acolo tragatorul trebuia sa angajeze in maxim 2 minute tintele 1 si 2 din partea stanga a afetului tunului iar apoi se deplaseaze pe partea dreapta pentru a angaja tinta nr 3 in cel mai scurt timp posibil . Tintele erau pozitionate la distantele urmatoare: T1 – 365m, T2- 450m, T3 – 493m.
Cosmin a evoluat superb , a lovit tintele intr-un timp foare rapid! Eu am lovit primele doua tinte destul de repede m-am deplasat pe partea dreapta pentru a lovi tinta nr.3 dar m-am grabit si nu am construit o pozitie destul de stabila pentru a lovi tinta usor. Astfel am ratat cu primele 2 focuri, am lovit-o cu al trei-lea dar arbitrul nu mi-a dat lovitura desi ceilalti colegi au vazut ca tinta fusese lovita si am fost nevoit sa mai trag din nou. Am avut un timp slab.
A urmat proba cu cutiile unde Cosmin iarasi a performat extraordinar, lovind toate cele 3 tinte intr-un timp record. Florin a facut totul perfect pana la ultima tinta pe care nu a putut sa o loveasca. Toma si Nicu iarasi au mers bine. Prima tinta am lovit-o imediat, m-am deplasat la a doua cutie si mi-am construit pozitia rapid lovind tinta nr.2 apoi am mers la ultima cutie cu inaltimea cea mai mare, mi-am construit o pozitie solida si am dat drumul la foc. Tinta T3 se afla la 475m dar nu am vazut nici o urma de impact , am mai tras un foc rapid care a avut acelasi efect. Imediat mi-am dat seama ca nu am aplicat corectia pe verticala si a facut-o rapid. Am trimis focul spre tinta si am vazut imediat impactul. Inca o gresala!
Ultima proba a competitiei fiind cea de pe tanc unde tragatorul trebuia sa angajeze 3 tinte in ordine crescatoare (T1 – 321, T2- 385, T3 – 430m) fiind pozitionat pe turela tancului Leopard in maxim 2 minute. Iarasi cosmin ne-a aratat cum se face si a lovit tintele rapid. Nicu a tras iarasi foarte bine, Toma si el. Eu am tras perfect la primele 2 tinte iar la a treia cred ca s-a schimbat vandtul pentru ca a trebuit sa trag 2 focuri suplimentare pentru a o lovi. Faptul ca am facut unele greseli asta m-a costat timp si chiar daca am lovit toate tintele la toate probele , din cauza timpului am iesit pe locul 6 general.
Proba de pe tank : https://www.youtube.com/watch?v=0BT5AdSdvY0
In schimb la acest concurs PRS Cosmin s-a descurcat grozav, a avut cel mai bun timp si a obtinut locul I! Felicitari Cosmin!!! I-am spus ca oricat m-as stradui nu am ce sa ii fac la concursurile tip PRS!
Noi restul ne-am descurcat decent dar nu a fost suficient pentru a fi in top!
Cum activitatile pentru festivitatea de premiere erau in curs, ne-am strans echipamentul si am asteptat linistiti evenimentul. Abia acum am realizat ca eu nu mi-am facut echipa ( 2 tragatori la aceeasi categorie isi pot face echipa) iarasi o graseala din partea mea, mai obtineam si acolo un loc I daca faceam asta. Dar acum era prea tarziu!!!
Festivitatea de premiere a fost tinuta de responsabilul unitatii care a decernat premiile celor clasati pe primele locuri. Iarasi echipa noastra a fost in top:
1.Competitia principala Klapka :
Categoria Open
– individual => locul I – Cristi P.
locul II – Florin S.
– echipe => locul III Nicu M./ Ionut C.
– echipe => locul IV Cosmin O./ Toma L.
2. Steel Challenge :
Categoria Factory – locul I – Cosmin O
Categoria Open – locul VI – Cristi P.
Pe parcursul acestui jurnal am incercat sa va ofer viziunea mea pentru aceasta competitie si exista oricand riscul subiectivitatii dar incerc sa raman pe cat posibil obiectiv. Oricum daca aveti indoieli asupra unor aspecte ii puteti intreba oricand pe baieti cu care am fost acolo
In concluzie au fost două zile superbe: vremea perfecta (aprox 24°C), vantul provocator, probe interesante, am intalnit vechi prieteni pe care nu i-am mai vazit de 2 ani , gașcă mare din țară, etc. A fost mult de muncă spatele acestei competiții dar rezultatele au fost pe măsură!
Ne-a lipsit acest gen de competiii in perioada de pandemie si n-am bucurat foarte tare ca Tibor a reusit organizeze concursul din cauza evolutiei Covid 19. Asa cum stiti si poate va imaginati a fost concurs destul de greu din care avem ce invata dar acestea ne raman in memorie.
Din nou sunt foarte mandru de John pentru evolutia pe care a avut-o la a doua participare la acest concurs , in ciuda problemelor tehnice de la inceputul competitiei s-a descurcat exceptional!
Ma bucur pentru Nicu pentru ca a spart gheata si participat la aceasta competitie.
Imi pare rau de faptul ca Marius nu a putut sa se bucure pe deplin de acest eveniment dar sper sa fie in forma pentru Longshot Polonia care este planificat la finalul lunii si este o competitie extrem de dificila datorita numarului mare de participanti si preciziei chirurgicale pe care trebuie sa o ai la probele din acea competitie.
Pe scurt sunt mandru de noi toti !!! Bravo baieti !!!
As vrea sa inchei, ca de obicei, felicitandu-i pe organizatorii acestei competitii in special pe Tibor DEBRECENI + echipa lui care ne-au dat posibilitatea sa ne punem in practica teoriile si pe toti ceilalti participanti la aceasta competitie in special pe care ii intalnim si la altele : Imre T , Dr. Arpad K, Jozef B., Tamara K., Ivan B. etc. !!!
Detalii : https://honvedelem.hu/hirek/mesterloveszek-mertek-ossze-tudasukat.html
https://www.youtube.com/watch?v=2eqv0bh5XHA
https://www.youtube.com/watch?v=0BT5AdSdvY0
Pe data viitoare !