Debutul acestui sezon a avut loc weekendul trecut (15-16.03.2019) la competitia din Slovacia.

Competitia LR 500-1400m  NSA Slovakia , organizata lunar in complexul VTSU Zahorie,  este una dintre cele mai cunoscute competitii internationale din SE Europei. De obicei la aceasta competitie participantii sunt sportivi de LR din mai multe tari europene ca de exemplu Cehia, Slovacia, Ungaria, Polonia, Austria, Olanda, Germania, UK iar programul de desfasurare este urmatorul :

 Antrenamente libere ( ziua 1 – Vineri) : tinte pentru zero la 100m si tinte pentru antrenament de la 600-1400 m .

Competitia (ziua 2 – Sambata)   :

  1. Stagiul 1 – angajare tinte metalice la 5 distante diferite – 4 focuri / tinta la interval 20s , punctaj 10p / lovitura

                       Categoria Standard  : distante  600m-1000m

                       Categoria Superstandard: 700m-1100m

                       Categoria Magnum: 900m-1400m

  • Stagiul 2  – tinta metalica miniatura (~15cm inaltime) la distanta de 550m  : 3 focuri   max.

                      Punctaj:  30p – pentru lovirea tintei cu primul foc  /20p – pentru lovirea tintei cu al doilea foc  / 10p sau 0p – pentru lovirea tintei cu ultimul         foc  sau ratarea ei.

  • Stagiul 3 – tinta metalica miniatura (~15cm inaltime) la distanta de 500m  : 3 focuri   max.

                   Punctaj:  idem stagiu 2

  • Stagiul 4 – tinta hartie la distanta 500m, nr.focuri – 5, timp 2 min

Punctaj 0-50p (in functie de loviturile pe tinta)

La etapa din 15-16 martie din tara noastra au participat 5 sportivi care s-au batut la categoriile Standart si Superstandard.

Antrenamentele s-au desfasurat la o temperatura de 11°C si au decurs normal , fecare testand solutiile de tragere pentru anumite distante.

Seara s-a incheiat , ca de obicei, intr-un cadru relaxant  (bere) unde am schimbat anumite pareri il legatura cu informatiile culese in timpul zilei de antrenament.Prognoza meteo din timpul competitiei nu se arata deloc pe placul nostru pentru ca ploaia se facea prezenta pe toata durata concursului adaugand un stres in plus pentru fiecare tragator. Vreme tipica pentru acest concurs … !

Baba Yaga

Dupa instructajul de securitate, competitia a inceput la o temperatura de 6°C si pe o ploaie usoara care , din fericire, nu a pus nimanui absolut nici o problema.

In prima grupa la categoria Standard au debutat Mihai si Lucian care s-au descurcat admirabil in prima lor competitie LR si pe un vant de aproximativ 2 m/s care  batea de la ora 1 :30. Au fost lovite tinte la toate distantele , reusind astfel sa puncteze la fiecare proba. Bravo !

A urmat in grupa a doua  Adi la categoria Superstandard care a inceput exceptional  lovind de fiecare data tinta de la 700m . Pe traseu au aparut si problemele cauzate de vantul care ,intre timp, se intetise spre finalul primei probe. O alta problema cauzata de schimbarea modului de sprijin al armei in partea din spate l-a costat cateva lovituri in tinte. Totusi spre finalul primei probe a reusit sa se redreseze lovind tinta de la 1100m de 3 ori ! O mica eroare facuta la ultima proba , 500m hartie, unde a tras un foc in alta tinta, a facut ca din pacate  locul 4 la cat.Superstandard sa fie pierdut.

Anuntandu-se grupa nr.3  am aflat ca Marius va concura iar eu voi fi in ultima grupa de la categoria Standard. Imediat dupa primul foc de la 600m, care a fost o ratare, Marius is corecteaza solutia de tragere  urmand apoi sa isi loveasca tinta cu celelalte 3 focuri. Deja vantul crescuse in intensitate si batea in rafale punandu-i astfel mari probleme, mai ales de la 800m in sus.  Dupa 800m a fost o lupta permanenta cu vantul care a avut ultimul cuvant de spus in cazul lui Marius.

Cat despre mine am inceput competitia in penultima grupa de Standard punctand la 600m cu 4 lovituri din 4  rezultat obtinut de asemenea la 700m,900m dar si la 1000m. La 800m am ratat focul 2 si 3 din cauza vantului  fara a reusi sa identific impactul singur iar  interventia lui Mihai (care mi-a facut spotting) fiind cea prin caream reusit sa ma corectez pentru a lovi cu ultimul foc .

Tintele mici au mers binisor iar la ultima proba, tinta de hartie de la 500m, am repetat si eu gresala facuta de Adi tragand in tinta din dreapta mea unde nu tragea nimeni si penalizandu-ma cu 9 puncte cu care eram lejer pe locul 2.  Ultima treapta a podiumului a fost tot ce am putut realiza in aceasta competitie.

Concluzionand , a fost un debut de sezon deosebit alaturi de o echipa extraordinara unde, ca de obicei , s-au facut mici greseli din care toti incercam sa invatam cat de mult putem si incercam astfel sa nu le repetam la urmatoarele competitii. Oricum, se dovedeste inca odata, ca experienta nu te fereste de greseli banale facute din neatentie si totul are un impact destul de important in clasament. 

In incheiere as vrea sa felicit toata echipa noastra pentru realizarile sale din acest concurs iar in mod special pe cei doi noi veniti in grupul nostru care au facut primul lor pas in acest sport minunat Mihai P si Lucian C si le uram cu totii mult succes in continuare !

Rezultatele le puteti vedea aici :  http://lr1400.sk/wp-content/uploads/2019/03/19-03-16-LONGE-RANGE-500-1400-m_výsledovka.pdf

Pe data viitoare !

PS : Mii de multumiri lui Piti pentru ca a facut tot drumul mai suportabil si pentru tot ajutorul. Il asteptam cu drag in grupul nostru cat mai curand !!!

Cristi