Fiind un entuziast al tirului la distanta , am incercat in toata activitatea mea competitionala de pana acum sa particip la multe concursurile de top din europa dar am fost constrans mai mereu de buget si de timp. De aceea am prioritizat anumite competitii care se desfasurau in special in weekend pentru ca asa imi permiteau sa sa ma incadrez atat in timpul disponibil cat si in bugetul alocat. Exceptiile de la aceasta regula fiind doua competitii si anume:

1. Long Range Shooting Competition Hungary o competitie anuala, destul de complexa organizata de Klapka Shooting Team impreuna cu Brigada de Infanterie MH 25. György Klapka Lövészdandár in poligonul militar de langa localitatea Szomod (Ungaria). Aceast eveniment are loc de obicei in timpul saptamanii, in luna august si se intinde pe o perioada de doua zile cuprinzand multiple e stagii de zi sau noapte de tip si complexitate diferite. Competitia are capacitatea de a imbina probele tactice de viteza ale tintelor de otel (ingenios pregatite de catre arbitrii) unde rapiditatea estimarii traiectoriilor si punerea lor in practica este esentiala, cu precizia chirurgicala necesara tirului la tintele de hartie unde precizia si acuratetea sistemului de tragere (arma,optica, munitie, tragator) este esentiala ! Chiar daca aceasta competitie se desfasoara in cursul saptamanii am reusit sa particip in fiecare an incepand cu 2014 deoarece se situeaza in perioada de concedii si nu imi aduce nici o penalizare dpdv timp.

2. LONGSHOT este o alta competitie care se desfasoara anual n Polonia la Wedrzyn debutand in anul 2009.
Aceasta este cea mai mare competitie LR din Europa continentala numarul participantilor ajungand la aproximativ 600 de concurenti care se dueleaza la mai multe categorii (Standard , Open, Magnum, Supermagnum, etc.).
In comparatie cu “Long Range Shooting Competition Hungary” aceasta este total diferita fiind compusa doar din trei probe de precizie la distantele de 300, 600 si 800m toate la tinta de hartie.
Aparent este destul usor , am auzit multi discutand pe subiecte de genul asta, dar dificultatea competitiei vine din mai multe surse pe care un tragator matur le cunoaste destul de bine si pe care le vom aborda mai tarziu.
Durata competitiei era de 3 zile , inscriere si antrenament, competitie, proba 1000+ (optionala) si premierea. Problemele principale pentru mine erau timpul pierdut pe drum ( in jur de 6 zile cu tot cu competitie), bugetul destul de consistent necesar pentru competitie si tipul de echipament nepotrivit competitiei. Oricum am decis pana la urma sa fac acest pas si sa particip pentru prima data in 2018.

Am facut toate pregatirile necesare si am pornit catre Polonia impins mai mult de dorinta de a experimenta noi provocari si de a incerca “marea cu degetul” in materie de competitii. Fiecare concurent are un obiectiv mai mult sau mai putin realist iar al meu era foarte bine conturat (desi mult mai putin realist 🙂 ) si anume sa particip la LONGSHOT si sa obtin un loc in top 10 sau top 15 in clasamentul final. Bun!


Eram in total de 6 persoane din Romania si nu stiam exact ce ne asteapta la competitie, cat de domplicat va fi, dar stiam ca toata aventura va fi una distractiva. Dand la o part drumul care a durat aproape 19 ore pana in Polonia, eram deci super relaxat!
In principiu competitia se desfasura dupa programul urmator:

  1. Antrenament (vineri) – trei probe (tinta de hartie) la distantele de 300m, 600m si 800m. Se trag cate 10 focuri in timp de 10 minute la fiecare distanta. Punctajul este de maxim 100 puncte pe fiecare proba.
  2. Competitie (sambata) – trei probe (tinta de hartie) la distantele de 300m, 600m si 800m. Se trag cate 10 focuri in timp de 10 minute la fiecare distanta, cu un punctaj maxim de 100puncte pentru fiecare proba.
  3. Proba speciala 1000+ (duminica) – se trag 10 focuri la distanta de aprox.1105m in timp de 10 minute iar punctajul este de maxim 100 puncte. Aceasta este o proba optionala.

Prima parte a zilei de vineri ne-am petrecut-o stand la o coada interminabila pentru inscriere cu tot echipamentul dupa noi (partea de verificare si distribuire legitimatii) si verificare echipament. Arma pe care am folosit-o a fost un Remington 700 custom in cal 6.5×55 SE.
Apoi a trebuit sa merg in zona de siguranta pentru mici interventii la arma pana cand am auzit in difuzoare ca grupa mea incepe antrenamentul. Deci mi-am luat echipamentul si am fugit practic catre zona de asteptare C unde trebuia sa imi desfasor tragerea.
Acesta se desfasura in conditii similare competitiei, adica intram pe grupe ti se verifica legitimatia , trageai celele 10 focuri si apoi iti asteptai randul pentru proba urmatoare care era de obicei cateva ore mai tarziu. Totul se derula fara a avea posibilitatea de a verifica zero iar eu nu aveam zero facut ci ma situam undeva in jurul a 3 cm sus/jos in raport cu punctul de ochire (POA)….baiat istet , ce sa zic!

Consultand notitele pe care le-am luat la momentul respectiv prima proba de 300m din ziua de antrenament a inceput pe la ora 11 pe o temperatura 12°C , presiune 1006hPa si umiditate 65%. Rezultatele imi aduc aminte ca au fost destul de slabe, tot ce mai am notat este ca eram cu 0,2 mil (6 cm) mai jos la 300m fata de corectia teoretica. De, asa ne trebuie daca plecam la drum nepregatiti si fara un zero solid la arma…

Antrenament : https://www.youtube.com/watch?v=xQSAUmMKrDU

A doua proba la 600m a inceput pe la 12:50 in conditii usor diferite ( T 15°C, P= 1001hPA, U= 41%) comparativ cu proba de 300m. Iarasi aici am avut niste rezultate slabe si anume 0,2mil ( 12cm) mai sus acum comparativ cu solutia teoretica, vant bun.
Ultima proba a antrenamentului (800m) s-a tinut in jurul orei 15 in conditii aproximativ similare cu proba de 600m ( T 16°C, P= 1000hPA, U= 36%) si abia aici am reusit sa stapanesc oarecum toti parametrii care imi influentau rezultatele.

Dupa ce s-au terminat antrenamentele am facut o vizita in “mall-ul” care era organizat in zona din fata poligonului unde am admirat tot felul de “jucarii” expuse acolo. Cum eram in modul “relax” seara am petrecut-o lejer, la povesti in restaurantul hotelului unde eram cazati.

Competitia a inceput pe o vreme mult mai frumoasa in comparatie cu ziua de antrenament avand soare din belsug si temperaturi mai mari in cursul zilei.
Am debutat in prima proba la 300m pe o temperatura de 16°C, P= 996hPA, U= 52%, cu un vant mediu de 1,5m/s de la ora 2:30. Am incercat sa estimez o traiectorie cat mai precisa si eu sa imi fac treaba cat mai bine in spatele armei dar ca de obicei am avut unele indoieli. Oare reusisem sa depasesc problemele din ziua de antrenament , zero estimat era bun, corectia aplicata traiectoriei teoretice era ok?
Raspunsul l-am primit dupa cateva minute , trasesem bine realizasem un scor de 94puncte. Am primit si un mic “cadou” de la un alt tragator care mi-a oferit un foc de 6 puncte in tinta mea dar pe care, din pacate, arbitrii nu au vrut sa-l puna la socoteala. 🙂

Rezultatul la proba de 300m

La fel ca si in ziua precedenta proba de la 600m a inceput in jurul orei 13 doar ca la o temperatura de 23°C , mult peste ce experimentasem in ziua de antrenament. Exeperienta din ziua precedenta nu era prea placuta asa ca am incercat sa compensez erorile descoperite ajustand astfel traiectoria teoretica. Strategia a dat roade iar grupul s-a format frumos in centrul tintei obtinant astfel un scor de 86 puncte.

Rezultul probei la 600m

Dupa cum se vede si pe tinta , vantul a avut unele variatii dar din fericire pentru mine doar 2 proiectile din cele 10 trase s-au decis sa-i urmeze calea … 🙂

Dupa fiecare proba rezultatele erau afisate pe un panou pentru a putea vedea in timp real evolutia competitiei. Pentru ca nu eram asa interesat de rezultate nu m-am deranjat sa arunc nici macar o privire pe panou chiar si atunci cand am avut drum in acea zona. Am profitat cu ceilalti colegi de vremea frumoasa si ne-am relaxat in asteptarea ultimei probe la 800m “esuand” in zona parcarii pe saltelele AIM care nu ne-au dezamagit deloc. 🙂

Am fost anuntati prin difuzor ca grupa nr 10 sau 11 termina proba de 600m si urma sa ne pregatim pentru ultima proba a competitiei. Fiind in grupa nr II , am intrat in ultima proba in jurul orei 15:30 cand temperatura ajunsese la 26°C iar vantul parea sa vina constant de la ora 1:30 sau 2 avand o valoare medie de 2m/s.
Corectiile pentru distanta de 800m au fost de 6,2 mil pentru compensare cadere si 0,4 mil dr.pentru vant. Am decis ca e prea mult pentru vant si am mers pe o corectie de 0,3 mil. Cele 10 focuri au plecat la intalnirea lor ce o programasera cu tinta relativ rapid si apoi am mers in zona cortului de evaluare a tintelor. Solutia adoptata de mine fusese gresita (0,4 mil ar fi fost corect) iar grupajul era centrat undeva la aproximativ 8cm in stanga , nivel bun. Totusi rezultatul era destul de bun , 80 puncte. Pentru o tinta de hartie la 800m am fost destul de multumit.

Rezultatul probei de la 800m

Gata, totul se terminase si puteam sa ne relaxam deci mi-am strans tot echipamentul si l-am dus la masina. Mai erau aproximativ 3 grupe care trebuiau sa finalizeze proba la 800m cand ne-am decis sa mergem sa mancam ceva.


In drum spre zonele de gratar mi-am aruncat un ochi pe situatia clasamentului la momentul respectiv ca sa vad daca eram in graficul propus de mine.
Gasesc listele aferente categoriei Open la care concuram si surprinzator vad ca eram pe locul 13. Super !!! Mi-am spus in gand , top 15 e destul de bine pentru un concurs de genul asta unde numarul de participanti la o categorie este in medie de 120 concurenti!
Plec de langa panou (ceilalti erau deja la masa) si ma intalnesc cu Ales un prieten din Cehia care m-a intrebat ce am facut. I-am raspuns ca am 260 puncte, sunt pe locul 13 si ca sunt multumit pentru prima participare. Tocmai ce ii observ privirea confuza apoi imi spune ca am cu un punct mai mult ca el, ma felicita si pleaca.
Ceva nu era in ordine! Eram nelamurit de faptul ca il vazusem pe primul loc. M-am intors inapoi la panou si am verificat din nou tabelele…. Ales C. era intr-adevar pe locul I si eu pe locul al 13 lea …DAR … eu nu aveam scorul ultimei probe actualizat in tabel deci cele 80puncte de la ultima proba nu erau luate in considerare!!!! Deci in acest moment, teoretic, eram pe primul loc in clasament iar concursul era aproape terminat!

Abia atunci au inceput emotiile, am analizat lista si am vazut situatia celor care aveau sanse matematice sa ma depaseasca, erau aproximativ 3 concurenti care daca scoteau un scor mai mare de 85 sau 90 puncte (din ce imi amintesc) la 800m ma puteau depasi. Sansele erau mici dar nu imposibile!
Un arbitru vine cu ultimele rezultate si actualizeaza clasamentul .
Imediat dupa m-am alaturat colegilor mei si le-am spus ca in momentul respectiv sunt in fruntea categoriei Open dar ca sunt mici sanse sa fiu impins pe locul II, III sau IV !!! Au ramas la fel de surprinsi ca si mine.
Mai tineti minte emotiile de la BAC sau de la afisarea rezultatelor la anumite examene importante? Eh asa ma simteam eu , dar nu numai.
S-a terminat competitia si rezultatele au ramas la fel.
Impreuna cu Adi am mers la arbitri si i-am intrebat cand actualizeaza rezultatele. Raspunsul a venit scurt: vor fi publicate pe pagina oficiala Longshot in aceasta seara!
I-am rugat frumos sa le actualizeze atunci daca este posibil explicandu-le ca noi vroiam sa plecam spre casa in dimineata urmatoare daca nu eram in primii trei concurenti. Acestia au fost foarte intelegatori si mi-au spus ca in 30 min vor actualiza lista. In nici 10 min un arbitru a iesit si a pus noile rezultate, m-am apropiat, inima imi batea nebuneste…nu imi venea sa cred ce se intampla…..
VICTORIE !!! VICTORIE!!! VICTORIE!!!!! …tocmai castigasem LONGSHOT 2018, eu…la prima participare!
Ma bucuram ca un copil si am impartasit aceasta bucurie cu colegii mei. 🙂

Clasament final OPEN

Am varificat punctajele si casamentul final a fost destul de strans:

  1. Cristian POPESCU (RO) – 260p
  2. Ales CHUDOBA ( CZ) – 259p
  3. SEPP Mart (EST) – 258p

Festivitatea de premiere a avut loc duminica si a tinut pana dupa ora 15 fiind urmata apoi de festivitatea de incheiere a competitiei. Puteti viziona filmul podiumului de la categoria OPEN aici: https://www.youtube.com/watch?v=cAdS7rU9jJE

Poate pentru multi nu inseamna nimic aceasta victorie dar pentru mine si pentru cei care practica acest sport este, zic eu , un lucru foarte important….o realizare!
Reluand discutia de la inceputul articolului , aceasta competitie nu pare foarte complicata pentru ca sunt doar trei probe (300m, 600m si 800m) iar distantele nu sunt asa de mari comparativ cu alte competitii. Faptul ca trebuie sa tragi la tinte de hartie care nu iti ofera nici un feedback asupra loviturii (comparativ cu cele metalice care le vezi miscandu-se atunci cand sunt lovite), faptul ca numarul de concurenti pe categorie depaseste 100 si faptul ca precizia sistemului + acuratetea solutiei de tragere trebuie sa fie la un nivel “chirurgical”, o face al naibii de dificila! Sau asa am eu impresia… cel putin in aceasta etapa a nivelului meu de cunostinte despre tirul la distanta. Cand o sa ma fac mai mare poate ca o sa am alta parere, mai vedem pana atunci… 🙂

Nu pot explica exact ce s-a intamplat , daca a fost pur noroc sau nu , dar se pare ca in acea zi mi s-au aliniat toate planetele si am reusit sa imi transform obiectivul inital (care era oarecum ireal la plecarea de acasa) intr-un (viitor 🙂 ) vis implinit!!!

Daca doriti, mai multe detalii despre competitie gasiti in legaturile de mai jos:
– rezultate Longshot: https://www.longshot.pl/komunikat/Komunikat_LONGSHOT_2018.pdf
– articol Mildot: https://www.mildot.pl/longshot-2018-m…

A fost chiar o experienta de neuitat!

Cristi