Cea mai mare competitie LR din Europa este LONGSHOT care se desfasoara in Polonia la Wedrzyn , a debutat in anul 2009 si are loc o singura data pe an.
Din pacate in acest an competitia a picat exact in perioada sarbatorilor de Paste, dar cum iti poti petrece in cel mai frumos mod cu putinta Pastele decat conducand 19 ore pana in Polonia, petrecand aproape 3 zile in poligon de dimineata pana seara si apoi sa faci drumul inapoi spre casa ?
Cea mai placuta surpriza a fost sa vedem drapelul Romaniei fluturand pentru prima data la aceasta competitie alaturi de celelalte.

Competitia este impartita pe categorii in functie de calibrele folosite de competitori (Standard , Open, Tactical Standard, Magnum, etc) , cu participantii din peste 14 tari europene si este este compusa din trei etape :
1. Antrenament (vineri) – trei probe (tinta de hartie) la distantele de 300m, 600m si 800m. Se trag cate 10 focuri in timp de 10 minute la fiecare distanta. Punctajul este de maxim 100 puncte pe fiecare proba.
2. Competitie (sambata) – trei probe (tinta de hartie) la distantele de 300m, 600m si 800m. Se trag cate 10 focuri in timp de 10 minute la fiecare distanta, cu un punctaj maxim de 100puncte pentru fiecare proba.
3. Proba speciala 1000+ (duminica) – se trag 10 focuri la distanta 1105 in timp de 10 minute iar punctajul este de maxim 100 puncte.
Daca anul trecut in 2018 am avut 6 participanti din Romania, in acest an datorita sarbatorilor am participat doi competitori care am concurat la categoriile Standard si Open.
Antrenamentele s-au desfasurat respectand aceleasi reguli ca si cele din competitie, la temperaturi cuprinse intre 22 si 28°C unde am parcurs fiecare dintre cele trei distante ale competitie pe durata intregii zile din cauza unor probleme in poligon.

Vantul ne-a facut unele probleme dar am reusit amandoi sa-l gestionam chiar daca a variat ca si intensitate intre 1 – 3m/s iar ca si directie de la ora 12 la ora 17 :30. Testele facute pe solutiile de tragere au fost suficiente pentru a aduna datele necesare competitiei de a doua zi. Pe scurt , Marius a reusit sa isi calibreze solutia de tragere dupa niste probleme legate de zero facut la distanta de 100m in tara iar pentru mine solutia de tragere a fost perfecta pentru 300 si 600m , iar la 800m am avut un decalaj de 10 cm sus comparativ cu solutia de tragere, vantul estimat a fost perfect. Seara am picat efectiv dupa o zi istovitoare dar destul de interesanta, urmand ca a doua zi sa fim prezenti la ceremonia de deschidere a competitiei de la ora 8.

Prognoza meteo din timpul competitiei a fost foarte diferita comparativ cu ziua de antrenamente, temperaturile fiind de 10°C dimineata urmand ca pe parcursul dupa amiezei sa ajunga la 17°C.
Dupa ceremonie de deschidere, competitia a inceput pe o vreme imbufnata si la o temperatura de 10°C. Amandoi eram repartizati in grupe diferite eu in grupa a-II-a iar Marius in grupa a-VI-a (din totalul de 10 grupe) cea ce nu este neaparat ceva rau pentru ca puteam face schimb de informatii.


Relativ rapid am inceput prima proba la 300m cu un vant variabil ca si intensitate intre 1 si 3m/s care batea de la ora 5:00. Dupa primele 3 focuri am observat ca reglajul pentru 1,5m/s nu este suficient asa ca a trebuit sa mai compensez din reticul, reusind astfel un punctaj de 96 puncte dintr-un total de 100 (al doilea din intreaga competitie). A venit randul lui Marius care a tras pe un vant similar, iar primele focuri au fost in stanga din cauza vantului dar si a unei erori de manipulare a turetei de vant. A reusit sa se corecteze rapid obtinant astfel un punctaj de 80p. Dupa prima proba stateam destul de bine amandoi, pentru ca nici restul concurentilor nu pareau sa fi tras scorul perfect.

Dupa vreo 2-3 ore urmat proba numarul doi la 600m unde a avut loc o lupta permanenta cu vantul care avea o medie de 3m/s cu minime de 1m/s si maxime de 5m/s. Directia din care venea era de asemenea variabila si anume de la ora 14 :30 pana la ora 17:30. Observand si pe linia de tragere ca directia cea mai stabila era de la ora 17 si masurand o val.medie de 3m/s am ales sa merg pe acest reglaj. Chiar daca in antrenamente solutia de tragere a fost perfecta atat pe verticala cat si pe orizontala in competitie era cu totul altceva, Dupa proba, am mers sa imi recuperez tinta iar la rand in fata mea astepta Stefan M. un tragator foarte bun din Slovacia. I-a venit randul pentru evaluarea punctajului si am ramas surprins cand am vazut ca tot grupul lui era undeva la ora 8 la limita cercurilor punctate totalizand astfel un scor de 11 puncte ceea ce este foarte putin pentru aceasta proba. Am urmat eu, nici la mine situatia nu era roz , am supraestimat vantul, grupul fiind repartizat la dreapta 0,3mil si 0,1 mil jos (surprinzator acest decalaj pe elevatie!!!) realizand un punctaj destul de mic 47puncte. Din acest moment orice sansa in top 10 era pierduta pentru mine exceptand cazul unui miracol in care toti ceilalti concurenti vor gresi grav la urmatoarele grupe de 600m sau la proba de 800m. Analizand scorurile colegilor de grupa de la categoria Open am observat ca punctajele sunt intre 38p si 67p (majoritatea in jurul a 40p) ceea ce este destul de putin.

Pentru Marius , aceleasi probleme de la 300m s-au mentinut si la proba de 600m ceea ce a facut sa piarda destul de multe puncte pretioase. La prima vedere trasul la distanta pare o treaba destul simpla dar cand ai atat de multe date de gestionat este foarte usor sa gresesti la lucrurile cele mai simple tragand in alta tinta, gresind directia sau valoare de compensat, etc. Marius a punctat doar 28p dar a invatat o lectie destul de importanta si anume sa verifice de mai multe ori corectiile introduse in sistemul de ochire si sa se asigure ca sunt cele care trebuie. Sunt sigur ca nu va mai repeta aceasta gresala in curand.
Cum concursul era in plina desfasurare, ne-am concentrat amandoi pentru proba de 800m pe care am eu tras-o in jurul orei 14-15 iar Marius la aproximativ 1 ora dupa mine. Vantul se plimba nestingherit de la ora 17 la ora 18 :30 cu o intensitate de aprox.2m/s facand destul de dificila compensarea lui iar temperatura ajunsese la 17°C. Am tras cele 10 focuri reusind sa gestionez vantul destul de bine, grupajul fiind in centrul tintei dar decalat cu 0,2 mil jos si obtinant astfel doar 62puncte (slab). Acest decalaj pe verticala este o alta surpriza neplacuta pentru ca nu am reusit inca sa gasesc nici o explicatie la acest fenomen mai ales ca in ziua de antrenament am tras cu 0,1mil sus.

Marius a identificat problema din primele doua probe iar corectand-o a reusit o sesiune destul de buna gestionand perfect vantul si compensarea pe inaltime. Punctajul lui a fost de 75puncte ceea ce este destul de bine pentru aceasta distanta si in conditiile date.
Spre seara, istoviti si putin dezamagiti am plecat spre hotel, mai aveam o carte de jucat la proba de +1000m de duminica unde riscul de ploaie era destul de ridicat.
Repartitiile pe grupe fusesera afisate de sambata seara asa ca duminica la ora 8:00 am plecat spre poligon. Eu eram planificat in prima grupa iar Marius in grupa nr.V. Eram total nemultumit de planificarea grupelor pentru faptul ca daca tragi in prima grupa nu ai timp suficient sa te pregatesti , esti un fel de «sonda » si totul este ca la ruleta ruseasca, dar aceasta era situatia si nu puteam decat sa ma pregatesc cat mai bine pentru aceasta proba.

Am ajuns pe linia de tragere , am masurat conditiile meteo si am incercat sa vad ce face prietenul nostru foarte apropiat, vantul. Distanta pana la tinta era de 1105m, temperatura de 9°C iar vantul batea de la ora 15-16 :30 cu 1,5-3 m/s. In urma ultimei estimari a vantului realizata pe linia de tragere am decis sa corectez pentru 2m/s de la ora 16 (vantul batea atunci cu 1 -2m/s). S-a dat startul , am tras cele 10 focuri, mi-am strans echipamentul si m-am indreptat catre cortul unde se verificau tintele. Inaintea mea au mai fost aprox.10 persoane iar majoritatea tintelor erau goale. Eram destul de increzator de corectiile alese dar am revenit curand la realitate atunci cand mi-am vazut tinta. In tinta se gaseau doar 3 gauri, un “3” si 2 de “1” restul erau pe langa tinta, in stanga.. Vantul pe traiectoria tintei a fost mult mai puternic comparativ cu cel masurat de mine (aproximativ 3m/s fara de ~2m/s masurati) iar grupul era la 0,4mil stg si 0,2 mil jos. Doar 5puncte la aceasta proba.

Vantul de la proba 1105m vazut prin luneta de observatie: https://www.youtube.com/watch?v=RMUYJ6eF55Y&feature=youtu.be

A venit si randul lui Marius in grupa V, vantul se mentinea la fel ca si in momentul in care trasesem eu. Marius a decis sa mai compenseze caderea cu 0,1mrad suplimentar comparativ cu solutia de tragere data de calculatorul balistic si sa foloseasca vantul real determinat mai devreme. Scorul realizat a fost unul foarte bun, 35 puncte, obtinand astfel locul 7 per total la aceasta proba. Bravo !

Ca si rezultate finale la aceasta competitie Marius a reusit o clasare mult mai buna decat in anul 2018 si anume locul 64 la categoria Standard dintr-un total de 230 participanti plus o clasare pe locul 7 la proba +1000m dintr-un total de 120 participanti. Un rezultat destul de bun, bravo Marius !!! Cat despre mine am reusit locul 44 la categoria Open (aprox.120 participanti) cu mult mai slab comparativ cu anul trecut si un loc 34 la proba +1000m dintr-un total de 120 participanti.


In concluzie a fost extenuant atat drumul cat si competitia dar a meritat pe deplin efortul ! Chiar daca am participat in numar redus competitia a fost superba, am intalnit prieteni vechi si ne-am facut altii noi, am schimbat informatii si venim acasa mai castigati atat din punct de vedere experienta competitionala cat si pe plan plan personal. Speram sa participam si anul viitor in grup mai mare si sa realizam mult mai multe decat anul acesta.
In incheiere pot spune ca sunt foarte madru sa vad drapelul national fluturand alaturi de celelalte , asta imi spune ca meritele noastre in aceasta ramura sportiva sunt recunoscute si vreau multumesc organizatorilor pentru asta !!!
Daca doriti sa vedeti mai multe detalii le puteti gasi aici : https://www.longshot.pl/1en/index.html

Cristi