1. Solventi testati :

  • Boretech Carbon Remover
  • Boretech Eliminator

2.Materiale folosite:

  • Arma cal. 30  cu ~200 cartuse trase
  • Tija  Parker Hale
  • Perie plastic Bore tech
  • Suport tampon cu varf Bore tech
  • Tampoane Tetra gun
  • Solvent Boretech Carbon Remover
  • Solvent Boretech Eliminator

3.Descrierea testului:

Etapa I – curatarea depunerilor de carbon ( 1 si 1’ pe fotografie):

  • 2 tampoane cu solvent Bore tech Carbon Remover pentru inlaturarea carbonului din teava , trecute prin teava pe o parte si pe cealalta  =>  coloana 1
  • 5 minute pentru a lasa solventul sa actioneze
  • 10 treceri cu peria de plastic imbibata cu solvent Bore tech Carbon Remover ( dinspre actiune spe gura tevii pentru a evita solventul si mizeria sa patrunda in zonele unde nu le dorim : zona de inzavorare a inchizatorului, camera cartusului, tragaci, etc)
  • 1 tampon cu Bore tech Carbon remover trecute prin teava => coloana 1’ ( primul tampon dupa linia 1’)
  • 4 tampoane curate trecute prin teava => coloana 1’ ( ultimele 3 dupa linia 1’)

Etapa II – curatarea depunerilor de cupru( 2 – 4 pe fotografie):

  • 4 tampoane cu solvent Bore tech Eliminator pentru inlaturarea depunerilor de carbon si cupru din teava , trecute prin teava pe o parte si pe cealalta  => coloana 2 (ordinea trecerii: de sus in jos)
  • 10 minute pentru a lasa solventul sa actioneze
  • 15 treceri cu peria de plastic imbibata cu solvent Bore tech Eliminator ( dinspre actiune spe gura tevii pentru a evita solventul si mizeria sa patrunda in zonele unde nu le dorim : zona de inzavorare a inchizatorului, camera cartusului, tragaci, etc)
  • 2 tampoane cu solvent Bore tech Eliminator trecute prin teava => coloana 3 ( primele doua de sus)
  • 2 tampoane curate trecute prin teava => coloana 3 ( tampoanele 3,4,5,6 de sus in jos)
  • 1 tampon cu solvent Bore tech Eliminator trecut prin teava pe o parte si pe alta =>  coloana 4 ( primul de sus)
  • 10 minute pentru a lasa solventul sa actioneze
  • 5 tampoane curate trecute prin teava pana ce ies curate => coloana 4 ( tampoanele 2,3,4,5,6 de sus in jos)

4.Concluzii:

Se observa ca dupa ce au fost trecute prin teava ( pe ambele parti) primele doua tampoane  imbibate cu Bore tech Carbon Remover, o mare parte din stratul de carbon depus a fost eliminat

Dupa folosirea periei de plastic impreuna cu solvent restul depunerilor de carbon  au fost eliminate, dar daca privim cu atentie deja incep sa apara mici semne ale prezentei cuprului in teava ( usoare urme de culoare albastra ( tamponul 1 si 2 din coloana 1’)

Acelasi lucru se intampla si la etapa eliminarii cuprului , unde este utilizat Bore tech Eliminator un solvent de uz general care ataca  atat depunerile de carbon cat si cele de cupru. Dupa primele treceri prin teava ( pe ambele parti) a celor 4 tampoane din coloana 2 vedem foarte clar prezenta cuprului in teava prin culoarea albastruie de pe tampoane.

Lasand solventul sa actioneze 10 min  si folosind peria de plastic observam ca pe primele doua  tampoanele din coloana 3 (care au fost si ele imbibate cu solvent Bore tech Eliminator inainte de trecere prin teava) sunt puternice urme de cupru  cea ce ne indica ca aceste depuneri incep sa fie indepartate cu ajutorul solventului si periajului.

Dupa ce am continuat sa trecem prin teava tampoane curate pe coloana 3 pana aceasta au iesit aproximativ  curate din teava  incercam sa aflam care este nivelul depunerilor de cupru din teava noastra. Puntru aceasta utilizam din nou 1 tampon imbibat cu solvent Bore tech Eliminator pe care il trecem prin teava ( pe ambele parti) si apoi asteptam inca 10 min ca solventul sa isi faca efectul .

Observam in coloana 4 ca pe primul tampon exista usoare urme de cupru  dar acesta nu mai este la acelasi nivel  ca si pe primul tampon din coloana 3  , concluzionand astfel ca majoritatea depunerilor de cupru din teava au fost indepartate .

Ceea ce este de retinut  este ca nu pot fi eliminate in intregime aceste depuneri de cupru din teava pentru ca ele se depun in urmele lasate de sculele folosite la fabricarea tevilor in prima parte a duratei de viata a tevii. Odata cu utilizarea normala, mai precis in a doua parte a duratei de viata a tevii , incepe sa apara fenomenul de eroziune si apar crapaturi destul de mari la interiorul tevii ( in special zona gatului tevii unde temperata si presiunea ating valorile maxime) acestea fiind usor de recunoscut dupa aspectul similar cu cel al sozilor de peste. Pe aceste suprafete rugoase cuprul se va depune odata cu trecerea fiecarui proiectil.

In concluzie depunerile de cupru din teava nu afecteaza precizia in mod negativ decat daca sunt excesive iar atunci ele trebuiesc tinute sub control  folosind ( in functie de utilizarea armei si numarul de cartuse trase) solventii potriviti pentru indepartarea acestora.

S-a constatat ca la tevile armelor ghintuite de calitate mai slaba , dupa ce imperfectiunile de la interior sunt acoperite cu depuneri de cupru (asa zisul rodaj), parametrii se stabilizeaza iar precizia se imbunatateste considerabil.

In principal depunerile de carbon trebuiesc eliminate din teava armelor ghintuite pentru ca ele actioneaza ca o substanta abraziva la interiorul tevii  si duc la o uzura pronuntata a acesteia daca nu sunt indepartate.

De aceea este indicat ca dupa fiecare tragere , indiferent de numarul cartuselor trase, sa se curete arma cu utilizand solventi  si perii bronz/plastic pentru eliminarea acestor depuneri de carbon.

O arma care nu a fost curatata corespunzator o mare perioada de timp se poate curata cu solventi specifici de carbon si cupru pentru reducerea depunerilor.

Prin acest articol vrem sa va expunem, testand fizic,  cum se comporta acesti solventi de la Bore tech pe care noi ii consideram printre cei mai eficienti de pe piata.

Nu spunem ca sunt singurii care isi fac treaba bine , dar sunt in varful piramidei, avem toata increderea ca vor ramane acolo si suntem convinsi ca nu va vor dezamagi  daca ii veti utiliza asa cum nici pe noi nu ne-au dezamagit pana acum.

5.Metoda folosita :

Curatarea armelor ghintuite de tir / tactice

  1. Procedura de curatare frecventiala :

– 1-2 tampoane cu solvent (pentru inlaturare carbonului + usor decuprant ex: Shooters Choice , Boretech Carbon Remover sau Eliminator ) trecut prin teava => pauza 5 min
– tampon uscat
– 1-2 tampoane cu solvent , pauza 5-10 min
– perie bronz cu solvent -numai intr-o directie ( 1 trecere la 5 cartuse trase).
– 1-2 tampoane uscate
– 2-3 tampon cu solvent ( 5 min)
– 2-4 tampoane uscate

Optional :
– tampon cu Sweet 7,62 / Bore tech Copper remover (decuprant puternic + reziduri pulbere)
– dupa 5 min => tapon uscat
– tampon cu solvent ….5 min, tampon uscat (fara urme albastrui)
– tampon CLP Breakfree (ulei) => 5 min

– 2-3 tampoane uscate, stergere coroana, inchizator, etc…
– ungere inchizator in zonele de inzavorare (vaselina, )
– depozitare

  • Procedura de curatare  trimestriala:

– 1-2 tampoane cu solvent (pentru inlaturare carbonului + usor decuprant ex: Shooters Choise , Boretech Carbon Remover sau Eliminator ) trecut prin teava => pauza 5 min
– tampon uscat
– 1-2 tampoane cu solvent , pauza 5-10 min
– perie bronz cu solvent -numai intr-o directie ( 1 trecere la 5 cartuse trase).
– 1-2 tampoane uscate
– 2-4 tampoane cu solvent decuprant (decuprant + reziduri pulbere : Sweet 7,62, Boretech Copper remover, Eliminator, M 7Pro , etc)
– pauza 5-10 min ( atentie timpul de mentinere a solventului in teava in functie de decuprantul folosit )
– perie plastic cu solvent decuprant, numai intr-un singur sens ( actiune => gura tevii)
– 1-2 tampoane uscate
– tampon cu solvent decuprant
– pauza 5 min,
– 1-3 tampoane uscate (fara urme albastrui)
– tampon ulei (5 min)
– 2-3 tampoane uscate, stergere coroana, inchizator, etc…
– ungere inchirator in zonele de inzavorare (vaselina Tetra Gun)
– depozitare