Pentru prima data de cand am inceput acest jurnal o sa va vorbesc despre aceasta competitie foarte interesanta si destul de solicitanta atat fizic cat si psihic. Este organizata de clubul sportiv Klapka Shooting Team in colaborare cu Brigada de Infanterie MH 25. György Klapka Lövészdandár in poligonul militar de langa localitatea Szomod (Ungaria) de obicei in luna august si se intinde pe o perioada de doua zile.

Programul de desfasurare este urmatorul:
- Inscrierea verificare echipament => ziua 1 – Joi 7 :30-11
- Zero => ziua 1 – Joi 8:00 – 10 :00 : tinte pentru zero la 100m si 300m
- Festivitatea de deschidere => ziua 1 – Joi 11:00 – 11 :30
- Competitie => ziua 1 – Joi : 12 :30 – 22 :00
Stagiul 1 – tinta hartie 510 m
Nr cartuse: 10 buc.
Pozitie: din sezut, tragatorul sta pe o cutie de munitie , arma obligatoriu in contact cu celelalte cutii de munitie asezate una peste alta.
Mod de angajare : se loveste prima data un taler cu diametrul de 10cm aflat la o distanta 370m iar cu restul de cartuse ramase se angajeaza tinta de hartie de la 510m.
Stagiul 2 – tinta hartie distante 520m-570 m.
Nr cartuse: 10 buc.
Pozitie: culcat.
Mod de angajare : se trage la sorti de catre fiecare concurent pozitia de tragere careia ii corespunde o tinta la distante cuprinse intre 520m -570m, tragatorul afla distanta si trage 10 focuri in tinta de hartie.
Stagiul 3 – tinta hartie distanta 485m
Nr cartuse: 10 buc.
Pozitie: culcat
Mod de angajare : se trag 10 focuri in tinta de hartie.
Stagiul 4 – tinta hartie 880 m
Nr cartuse: 10 buc
Pozitie: din culcat cu arma obligatoriu sprijinita pe o cutie de munitie.
Mod de angajare : se loveste prima data un taler cu diametrul de 10cm aflat la o distanta 370m iar cu restul de cartuse ramase se angajeaza tinta de hartie de la 880m.
Stagiul 5 – tinta hartie distanta 920m
Nr cartuse: 10 buc.
Pozitie: culcat
Mod de angajare : se trag 10 focuri in tinta de hartie.
Proba de noapte – tinta hartie 450 m
Nr cartuse: 10 buc
Pozitie: din culcat Mod de angajare : Grupul de tinte este iluminat alternativ (gen stroboscop) in intervale de aprox.3 secunde, tragatorul aflat in pozitie trebuie sa traga cele 10 cartuse in tinta dupa comanda de start in timp de 10 min.
- Competitie => ziua 2 – Vineri :
Steel Challenge – angajarea tintelor metalice aflate la 4 distante diferite in cel mai surt timp si intr-o ordine deja stabilita T1, T2, T3, T4. Fiecare concurent va trage 3 serii din care se va retine cel mai bun timp realizat in cele 3 incercari. Tintele sunt amplasate in urmatoarea ordine de la stanga spre dreapta : T1, T3, T2, T4 si sunt la urmatoarele distante : T1 – 780m , T2 – 650m, T3 – 710m, T4 – 580m.
Echipa noasta a participat in numar mare si anume 6 sportivi concurand la categoriile Standard, Open si Magnum. Majoritatea dintre noi mai participasem la competitiile organizate de Klapka S.T. si cunosteam acest tip de competitie singura exceptie fiind Ionut care se afla pentru prima oara in aceast poligon si are toata stima noastra pentru aceasta realizare !!! Desi unele prognoze meteo aratau ploaie joi si timpul sesiunii de « zero » am avut cativa stropi de ploaie care si-au facut aparitia, vremea a fost frumoasa in ambele zile ( cu exceptia celor 10 min.de ploaie usoara de la sfarsitul primei grupe de Steel Challenge). Eu si Marius, fiind putin defecti ( eu racit si el cu niste dureri de rinichi de abia statea in picioare), chiar ne temeam de ploaie iar faptul ca nu a plouat a fost o bucurie destul de mare pentru ambii.
Sesiunea de zero s-a desfasurat la o temperatura de aproximativ 20°C si a fost facuta la foc automat deoarece linia de tragere era plina iar timpul limitat pentru fiecare concurent.
Dupa festivitatea de deschidere unde am fost organizati in echipe de cate 10 persoane ne-am bucurat de un pranz rapid urmand ca primul foc al competitiei sa se traga la 12:30 conform planificarii in functie de tragerea la sorti a stagiilor de la care va pleca fiecare grupa. Grupa noastra a tras la sorti stagiul nr.2 si ne-am indreptat fiecare « burdusiti » cu echipament catre zona poligonului nr.2. Sositi acolo cu limbile scoase de efort (poligonul 2 este la 300m de zona unde aveam echipamentul) am costatat ca mai este o grupa care va trage exact aceeasi proba si va trebui sa asteptam pana vor termina ei, deci aproximativ 20-30 min.
Cand ai putin timp liber trebuie sa profiti de el ! Am inceput de pe margine sa masuram distanta pana la tinta. Surpriza !!! Nu era aceasi distanta la toate tintele ci se aflau intre 520 si 570m. Incerc sa observ directia vantului si vad ca se plimba intre ora 9 si ora 8 cu o viteza intre 1,5 si 3 m/s. Vedem rezultatele primei grupe , rezultatele sunt destul de « incurajatoare » (cateva tinte perfect goale 😊) si apoi vine randul nostru sa tragem la sorti pozitiile de tragere. Fara a ezita bag mana in caciula si trag standul nr.3 unde tinta se afla la 570m. Ni se explica regulile si vedem ceva diferente in comparatie cu anul trecut si anume se vor trage 10 focuri spre tinta dar numai la comanda data de catre arbitru prin fluier, asta pentru a mai evita sa se trage mai mult de 10 focuri in tinta. Avem fix 3 minute pentru pregatire. Imi calculez solutia de tragere mergand pe 2,5m/s de la ora 9 si am o corecție teoretica de 3,7mil sus si 0.7 mil catre stg. Incerc fara succes sa imi potrivesc spotting scope-ul in pozitie sperand sa pot vedea ceva prin mirajul acela si astept semnalul pentru primul foc. Semnalul se da, spotting scope-ul nu se misca, eu nu imi gasesc pozitia corecta si mi se pare ca nimic nu merge. Trag primul foc apoi inca 2 la semnalul arbitrului si incerc sa observ ceva prin luneta de observatie…ghinion !! Mirajul este prea mare si nu pot vedea nimic nici macar la distanta asta. Se termina proba iar un coleg (Zoltan) din echipa care era in asteptare imi spune ca am tras sus si spre ora 14. Usor dezamagit ma duc catre luneta de observatie si vad 3 sau 4 focuri in zona din afara punctelor si restul imprastiate in jurul orei 14. Rahat! Bolborasind numai cuvinte de lauda la adresa solutiei de tragere alese de catre « dr.in balistica » Cristi P. 😊 observ ca luneta de observatie prin care se uita Zoltan era orientata spre tintele din dreapta noastra cele din poligonul 3. Potrivesc rapid luneta catre tinta mea si nu observ nimic pentru ca fusesera deja schimbate. Astept cu sufletul la gura sa ajunga tintele si sa vad ce naiba am facut , intr-un final apar si vad ca stateam destul de bine : 5 x 10, 4 x 9, 1x 8 , deci un total de 94 puncte. Cu un ranjet pe buze incep sa impachetez echipamentul si sa ma pregatesc de urmatoarea proba.

Spre deosebire de cealalta grupa , in grupa noastra se trasese mult mai bine. Bogdan a tras foarte bine, Marius la fel, Ionut a avut putin ghinion cu alegerea solutiei de tragere , Toma si Cosmin imi aduc aminte ca au fost rapusi de vant. Cosmin stiu ca a realizat un grupaj perfect dar undeva in stg. tintei. Imi este practic imposibil sa imi aduc aminte si sa va spun exact rezultatele fiecarui membru al echipei noastre la fiecare dintre probele din competitie dar o sa incerc sa punctez doar esentialul.
Ne-am impachetat echipamentul si ne-am deplasat la urmatoarea proba de la 485m unde ghinionul a persitat pentru Cosmin si Ionut iar solutia aleasa de catre mine pentru vant a fost cam agresiva si am pierdut 1 foc.
Desi ne documentasem in privinta probelor, ne asteptam la niste surprize din partea organizatorilor iar acestea au venit incepand cu proba urmatoare unde trebuia sa folosim o cutie de munitie ca si suport frontal pentru arma iar pozitia de tragere fiind din culcat. Deoarece cutia are o inaltime de aproximativ 30cm aceasta proba induce un sprijin deficitar al armei in partea din spate. In plus , inainte de a trage la tinta de hartie aflata la 880m trebuia sa lovim un taler montat la inaltimea de aprox.1,5m si aflat la distanta de 370m. Cele 3 min.de pregatire au expirat rapid si comanda de foc a fost data, lansez primul foc si talerul se face bucatele. In timp de trageam in tinta de hartie cele 9 focuri ramase, in dreapta mea auzeam niste urari de bine catre talerul care nu mai cadea , era Cosmin care a avut parte de o rezistenta indarjita din partea talerului. Mai tarziu , prin timpul ultimelor probe si-a dat seama ca a facut o eroare cand a setat tureta de vant la sesiunea de « zero » de dimineata si asta i-a afectat primele probe. Marius si Bogdan au lovit talerul si ei cu primul foc iar la hartie au facut punctaj maxim, la fel si Toma. Cosmin in ciuda focurilor ratate la taler a obtinut un punctaj foarte bun la hartie. Eu nu am tras deloc bine la tinta de hartie realizand un punctaj de doar 57p…dar asta nu avea sa fie cea mai slaba proba ci urmatoarea la care am reusit « fabulosul » punctaj de 37 puncte. 😊
Vantul se intetea cum avansam spre extremitatea dreapta a poligonului. Proba de la 920m a fost una normala ( pozitie culcat , fara surprize) si printre fruntasi s-au remarcat Cosmin, Bogdan si Marius. Toma si Ionut nu au stat nici ei rau.
Dupa proba 5 a trebuit sa ne intoarcem in poligonul 1 pentru proba nr.1 care ne aducea iarasi surprize si anume pozitia de tragere era din sezut , folosind o cutie de munitie pe care puteai sa o rotesti sa sa o pozitionezi exact cum vrei. Arma trebuia sprijinita pe cutiile suprapuse din fata cutiei pe care stateai. Ca si la proba precedenta unde s-au folosit cutii de munitie arma ramanea fara sustinere la partea din spate si era foarte greu de controlat. Iarasi inainte de a trage la tinta de carton aflata la 510m trebuia doborat un taler la 370m . Fiecare si-a ales pozitia cea mai stabila pentru el si urmand semnalele arbitrului am tras fiecare foc ghidati de catre fluier. Talerul lui Cosmin a cazut din prima , al lui Bogdan, Marius, Toma , la fel , Ionut a negociat putin cu el iar eu l-am doborat cu al doilea foc. Vantul batea in rafale cu intensitate mica de aproximativ 1-1,5 m/s. Cu totii am punctat maxim la proba asta, pentru mine cele 8 focuri din tinta de hartie mi-au adus 77p.
Era aproximativ ora 18 :00 cand am terminat cele 5 probe ale competitiei principale si eram in asteptarea probei de noapte care era programata in jurul orei 21:00.
S-a dat semnalul pentru proba de noapte si am constatat ca erau unele modificari comparativ cu anul precedent si anume se trageau 10 cartuse in loc de 5, perioada de tragere era de 10 min fara semnal la fiecare foc iar tintele iluminate alternativ cu un sistem gen stroboscop care avea un interval maxim de iluminare de aproximativ 3 secunde. Din ce imi aduc aminte Cosmin era in pozitia 1, eu in 2, Marius in 3, Ionut in 4 , Bogdan in 7. Am tras cele 10 focuri cu dificultate pentru ca de cate ori pornea iluminarea aveam senzatia ca se muta reticulul pe tinta si am pornit spre tinte sa vedem ce am facut.
Tinta lui Cosmin era goala (din gresala a tras in primul grup de tinte , toate in zona 10 si 9 😊 ) , a mea era OK realizasem 95puncte, Marius avea 16 gauri in tinta datorita unor colegi milosi care au vrut sa-l ajute si asa s-a ales cu minus 6×10 si cu un total de 77p , Ionut avea 2 focuri in tinta – 17 puncte pt ca restul le-a donat , Bogdan trasese foarte bine tot in jur de 90 puncte.
Astfel s-a incheiat prima zi de competitie, o zi destul de lunga si obositoare dar si destul de placuta pentru toata gasca. Am mers apoi la hotel si am facut o “sedinta operativa” la terasa pentru a pregati ziua urmatoare.
Surprinzator in dimineata urmatoare Marius era inca in viata… asta fiind o mare realizare dupa ziua de rahat pe care o avusese din cauza problemei cu rinichii, era chiar mai bine. Eu m-am trezit cu o durere de cap, raceala se agravase, nu mai puteam vorbi si nu mai aveam nici un chef de competitie. Totusi m-am mobilizat cu greu si am plecat spre poligon in jur de 7 :20 pentru ca primul foc era planificat la ora 8 :00. Vremea era mohorata, noaptea plouase si erau aproximatix 17°C. Vineri era programata o proba separata de competitia principala (Steel Challenge) si care consta angajare a 4 tinte metalice aflate la distante diferite in cel mai surt timp si intr-o ordine deja stabilita T1, T2, T3, T4. Fiecare concurent va trage cate 3 serii din care i se va retine cel mai bun timp realizat in cele 3 incercari. Tintele cu dimensiuni destul de mici ( T1 format A2 , T2 si T3 format A4, T4 cerc diam. 20 cm) sunt amplasate in urmatoarea ordine de la stanga spre dreapta : T1, T3, T2, T4 si sunt la urmatoarele distante : T1 – 780m , T2 – 650m, T3 – 710m, T4 – 580m.

S-a format prima grupa de aproximativ 10 persoane si a inceput comptetitia. Fiecare tragea prima serie si astepta pana trageau tot ceilalti pentru a reveni si a trage seria 2 , apoi seria 3. Aceasta proba fiind construita pentru stilui lui Cosmin ne asteptam sa faca treaba buna. A lovit primele 3 tinte in jur de aprox 15-20 sec.dar la ultima a pierdut ceva timp finalizand cu 46 secunde, un timp foarte bun !. Dupa Cosmin a urmat Toma care in aproximativ 58sec. a lovit toate cele 4 tinte din primul foc fiecare, bravo!!! Apoi a urmat Marius care a intampinat ceva probleme si la final Bogdan care a lovit si el tintele in aproximativ 70secunde. Cosmin, Toma si Bogdan au realizand timpi foarte buni !!! Fata de Standard si Open , la categorian Magnum unde a concurat Bogdan, era interzis sa se foloseasca incarcatoarele iar concurentii incarcau cate un foc in camera de accea timpul mai mare compaerativ cu Std si Open. Dupa cele 3 serii din grupa I a urmat randul meu care concuram in grupa 2, am ales o strategie care mi-a adus un timp de 36,9 secunde la prima incercare. Pana sa se termine prima serie a grupei II soarele si-a facut aparitia, temperatura a crescut iar vantul a inceput sa se inteteasca ajungand la o val de 2-3 m/s dinspre orele 7 si 10 ( cand am tras prima serie era innorat si vantul 1,-1,5m/s de la ora 5 :30 sau 6 :30 ) . In seria 2 si 3 nu am mai reusit sa imbunatatesc timpul facut in seria 1 dar si acela este destul de bun. Ionut a decis sa nu mai traga aceasta proba suplimentara.
Steel Challenge Steel Challenge Steel Challenge Steel Challenge
Intre timp s-au afisat si rezultatele competitiei principale si echipa noastra se clasa destul de bine atat ca individual cat si la echipe. Morti de oboseala dar cu moralul destul de ridicat am asteptat festivitatea de premiere inainte de a pleca spre casa.
Ajungand la finalul celor doua zile de competitiei am realizat cu bucurie ca gasca noastra va pleca acasa cu multe premii :
- Competitia principala LR :
Categoria Standard
– individual => locul III Marius D
Categoria Open
– individual => locul II Cristi P
– echipe => locul II Cristi P/ Cosmin O
Categoria Magnum
– individual => locul IV Bogdan A
– echipe => locul II Bogdan A / Vamosi G
2. Steel Challenge :
Categoria Standard – locul I Toma L
Categoria Open – locul I Cosmin O
Categoria Magnum – locul I Bogdan A
In concluzie as vrea sa va spun ca a fost un concurs destul de greu , obositor, provocator dar superb, poligonul de la Szomod este unul deosebit din cauza vantului de la tragator si cel de pe traseu. Concurentii au fost de top, in premiera a participat o echipa din Rusia care ne-au cam facut probleme. Intr-un final as vrea sa punctez ca rezultatele deosebite ale echipei noastre sunt o premiera si sunt dovada ca incet dar sigur mergem in directia cea buna ! Am plecat acasa destul de obositi dar cu zambetul pe fata,cu un bagaj de invataturi trase in urma acestor doua zile, cu diverse probleme care trebuiesc rezolvate pana la urmatoate competitie. In fiecare articol am spus ca experienta nu te fereste de greseli banale iar acest lucru a fost valabil si in aceasta competitie.
Cum am scris ultima data puțini știu ce înseamnă pregătirea pentru o competiție, sunt doar cei care practica acest sport. Nu e simplu sa iti petreci timpul in poligon repetand pentru a-ti cunoaste echipamentul, problemele si sa gasesti solitii pentru ameliorarea lor. E nevoie de mult antrenament si curaj pentru a face față unei competitii de 2 zile cum este cea din Ungaria unde iti petreci toata ziua in soare , vant, ploaie, impachetand, despachetand si mutand echipament, ca apoi sa poti gandi solutii de tragere corecte si coerente cu conditiile, sa tragi din pozitii incomode si in contratimp. E foarte greu sa le faci pe toate bine in conditiile date. Ce vreau sa punctez este ca fiind alaturi de o adevarata echipa (asa cum a fost a noastra la acest concurs) poti sa treci peste multe probleme, poti sa induri cele mai grele conditii sa te bati pentru victorie , podium sau pentru un loc in plus in clasament!!!!
Rezultatele nu oglindesc intotdeauna nivelul unui concurent, mai sunt multi alti factori care pot influenta aceste rezultate. Am exemple in aceasta directie chiar in echipa noastra, concurenti care desi nu sunt pe podiumuri asa cum ne-ar placea tuturor au avut un progres continuu si asta este un lucru care trebuie salutat, laudat! E greu sa progresam intr-o tara unde tot ce avem sunt poligoane de 100m iar ca apoi sa mergem sa tragem in competetiti la peste 500m dar dupa cum vedeti nu este imposibil asa ca as vrea sa ii felicit pe tot cei care au participat la aceasta competitie , atat cei de pe podium cat si cei care nu au reusit inca sa ajunga acolo dar sunt sigur ca va veni la ei acea zi in curand!!!!
Sunt foarte mandru de John pentru ca a spart gheata si a progresat foarte mult fata de ultima competitie, sunt mandru de Toma pentru primul lui podium care este si locul I la Steel Challenge, sunt mandru de Cosmin pentru contributia la locul II de la echipe si pentru locul I la Steel Challenge, sunt mandru de Marius care a reusit locul III la Standard in conditiile in care abia putea sa stea in picioare si la final (dar nu in ultimul rand) sunt mandru de Bogdan pentru locul IV la Magnum, III la echipe si I la Steel Challenge, sunt mandru de noi toti !!! Bravo baieti !!!
As vrea sa inchei felicitandu-i pe organizatorii acestei competitii in special pe Tibor DEBRECENI + echipa lui care ne-au dat posibilitatea sa ne punem in practica teoriile si pe toti ceilalti participanti la aceasta competitie in special pe care ii intalnim si la altele : Imre T , Zoltan M, Arpad K, Tamas G, Károly K, L Kotrozo, Stefan M, Attila S, Viliam V, etc. !!!
Rezumat competitie: https://www.youtube.com/watch?v=msdKgx9AnH0&feature=youtu.be
Detalii si poze: https://honvedelem.hu/cikk/117483_mesterlovesz-fegyverektol_visszhangzik_a_szomodi_loter
Pe data viitoare !
Cristi